SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRITISCI
 
Pad usluga i industrijske proizvodnje pogodili britanski BDP u studenome
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.01.2020. - 14:32:00
Zadnja izmjena: 13.01.2020. - 16:28:54
LONDON - Aktivnosti u britanskom gospodarstvu u studenom su posustale jače nego što se očekivalo pod pritiskom pada uslužnih aktivnosti i industrijske proizvodnje, pokazali su u ponedjeljak najnoviji podaci britanskog statističkog ureda (ONS).

Britanski bruto domaći proizvod (BDP) u studenome je smanjen za 0,3 posto u usporedbi s listopadom, kada je pak na mjesečnoj razini porastao 0,1 posto, kao i u rujnu.

Ekonomisti su predviđali stagnaciju BDP-a u pretposljednjem prošlogodišnjem mjesecu.

U tri mjeseca zaključno sa studenim gospodarstvo je poraslo blagih 0,1 posto u odnosu na tri mjeseca zaključno s listopadom, kada je poraslo revidiranih 0,2 posto.

Dugoročno, britansko gospodarstvo i dalje usporava, pa je tako u studenome na godišnjoj razini poraslo najslabije od proljeća 2012., tumači čelnik odjela za BDP, Rob Kent-Smith.

Aktivnosti uslužnog sektora u studenome su neočekivano smanjene za 0,3 posto, čime je poništen 0,3-postotni rast u listopadu. Ekonomisti su očekivali rast od blagih 0,1 posto.

Industrijska je proizvodnja smanjena 1,2 posto u odnosu na listopad kad je na mjesečnoj razini pala za 0,4 posto. Pritom je prerađivačka industrija bilježila 1,7-postotni pad, uslijed izraženijeg pada aktivnosti u segmentu proizvodnje opreme za sektor prijevoza, te proizvodnje hrane i kemijskih sredstava.

Ekonomisti su očekivali stagnaciju industrijske proizvodnje u cjelini i pad aktivnosti u sektoru prerađivačke industrije od blagih 0,1 posto.

Na godišnjoj je razini pad industrijske proizvodnje ubrzao, na 1,6 posto, u usporedbi s 0,6-postotnim padom u mjesecu ranije. Ubrzao je i pad aktivnosti u prerađivačkoj industriji, na dva posto. U listopadu smanjen je 0,3 posto.

U graditeljstvu su se pak aktivnosti stabilizirale, porastavši u studenome 1,9 posto u odnosu na listopad, najsnažnije od početka prošle godine. U listopadu bile su pale 2,2 posto.

Odvojeno izvješće ONS-a o vanjskotrgovinskoj razmjeni pokazalo je pak da je deficit u robnoj razmjeni u studenome prepolovljen, na 5,26 milijardi funta, s 10,94 milijardi u listopadu.