GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pad poslova preuzimanja i spajanja u CEE/SEE regiji

Pad poslova preuzimanja i spajanja u CEE/SEE regiji
M&A
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.01.2020 / 09:05
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO - Ukupna vrijednost M&A (spajanja i preuzimanja) poslova u zemaljama Centralne i Istočne /Jugoistočne Evrope pala je za 17 posto u 2019. godini na 19,6 milijardi eura, pokazuje juče objavljeni Wolf Theiss Corporate Monitor za 2019. godinu.

Ipak, taj pad je manje oštar od pada vrijednosti M&A poslova u zapadnoj Evropi od 23 posto u istom razdoblju.

Bosna i Hercegovina je na začelju liste, sa 12 miliona eura M&A poslova, koji su zabilježeni u financijskim uslugama. Kupovina 50,04% udjela češkog Grid Holdinga od njemačkog RWE AG najveći je realizovani posao u prošloj godini vrijedan 1,850 milijuna eura.

Horst Ebhardt, partner u tvrtki Wolf Theiss Austria, objašnjava kako će se ovaj trend nastaviti jer se neprestano otkrivaju nova tržišta u regiji:

- Ekonomski rast regije CEE / SEE već je nekoliko godina nadmašio rast ekonomije zapadne Evrope, a mnoga tržišta ostaju pod-penetrirana i nerazvijena u sektorima u rasponu od zdravstvene zaštite, preko moderne maloprodaje do turizma".

Poljska kao vrata regije prestigla je Austriju kao vodeću investicijsku destinaciju po vrijednosti poslova u 2019. godini, s ukupnim transakcijama u iznosu od 11,6 milijardi eura.

Kao najveća ekonomija u Srednjoj i Jugoistočnoj Evropi i najmnogoljudnija zemlja (38 milijuna stavnonika), Poljska gotovo neprekidno bilježi ekonomski rast i očekuje se nastavak snažnog rasta u 2020. godini.

"Većina naših klijenata vidi Poljsku kao sigurnu luku u slučaju općeg usporavanja", kaže Tomasz Stasiak, saradnički partner tvrtke Wolf Theiss Poland.

"Nas se percipira kao na stabilnu i razvijenu ekonomiju".

Potrošački i zabavni sektor iskusili su najviše aktivnosti u 2019. godini u smislu volumena ugovora, koji čine 22 posto. U međuvremenu, sektor tehnologije, telekomunikacija i medija (TMT) je ispunio očekivanja iz prošlogodišnjeg izvještaja, pokazujući sebe kao sektor s najboljom izvedbom. TMT sektor imao je izvanrednu godinu, zabilježivši najvišu ukupnu godišnju vrijednost za taj sektor u regiji CEE / SEE (od 1998).

Tri velike transakcije tokom 2019. godine bile su u sektoru TMT. Najveći posao u sektoru, a treći po veličini ukupno bio je lokalni PE ugovor - u novembru kojim je češki fond PPF preuzeo Central European Media Enterprises (CME) za 1,5 milijardi eura. Drugi najveći TMT posao bio je kupovina bugarskog Vivacoma od United Media Grupe za 1,2 eura, a treći je 220 miliona eura vrijedna akvizicija hrvatske imovine mobilnog operatora Tele2.
Ulazeći u 2020., ovi sektori i dalje privlače najviše pažnje: 38 posto ispitanika ih je navelo kao sektore u koje će vjerovatno ulagati, a slijede ih industrijski i sektor hemikalija (34 posto) i farmacije, medicine i biotecha- PMB (33 posto).Ispitanici su u 6-postotnom procentu vidjeli mogućnost ulaganja u TMT sektoru u Bosni i Hercegovini.

Tagovi: spajanja i preuzimanja, Grid Holding, RWE, Poljska
PROČITAJ I OVO
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
DIVIDENDA
Vodstvo Luke Koper predlaže dva eura bruto dividende
KOPER - Uprava i nadzorni odbor Luke Koper predlažu godišnjoj skupštini dioničara da se od gotovo 43,9 milijuna eura bilančne dobiti 28 milijuna eura, odnosno dva eura bruto po dionici, namijeni za isplatu dividende.
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
INVESTICIJE
Švicarski čokoladni div investira u uzgajivače kakaa
BERN - Barry Callebaut AG ulaže u uzgoj kakaovca dok cijene ključnog sastojka čokolade rastu, smanjujući profite za slastičare.
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
DIVIDENDA
Uprava i NO Končara predlažu isplatu dividende od 2,5 eura
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končara d.d. predložili su u četvrtak glavnoj skupštini isplatu dividende dioničarima u visini od 2,5 eura po dionici, što je za pola eura više nego lani.
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
EPILOG
Većinski vlasnik nije uspio konsolidirati vlasništvo u Messer Tehnogasu
BEOGRAD - Messer SE, većinski vlasnik Messer Tehnogasa, nije uspio prikupiti 185.711 dionica, odnosno 17,91 posto kapitala i tako konsolidirati vlasništvo u toj tvrtki, ali je u ponudi za preuzimanje uspio kupiti 36.396 dionica ili 3,51 posto kapitala.
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
POSLOVI
Novi ugovori Ericssona Nikole Tesle vrijedni 4 milijuna eura
ZAGREB - Ericsson Nikola Tesla potpisao je nove ugovore vrijedne 4 milijuna eura. Ugovori su iz područja komunikacijskih mreža i digitalne transformacije društva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE