SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Pad cijena nafte ispod 72 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 22.05.2019. - 19:12:07

LONDON - Cijene nafte pale su na međunarodnim tržištima ispod razine od 72 dolara nakon što su najnoviji podaci iz SAD-a pokazali povećanje zaliha sirove nafte u SAD-u, a dugotrajni trgovinski rat između Kine i SAD-a potaknuo zabrinutost za potražnju.

Cijena barela sirove nafte na londonskom je tržištu pala 41 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 71,77 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 67 centi nižoj cijeni, od 62,46 dolara.

Trgovci su se danas fokusirali na izvješće Američkog instituta za naftu (API), koje je pokazalo da su zalihe sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu porasle za 2,4 milijuna barela. Analitičari su očekivali da će se smanjiti za 600 tisuća barela.

Službeni podaci američke vlade o zalihama bit će objavljeni tijekom dana.

Uteg cijenama bio je i trgovinski rat između Kine i Sjedinjenih Država. Nakon što su 10. svibnja pregovori zapeli u slijepoj ulici, trenutno u planu nisu novi sastanci najviših dužnosnika dviju zemalja. Sukob pritišće prognoze gospodarskog rasta, a time i predviđanja potražnje za naftom.

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) jučer je snizila prognozu svjetskog gospodarskog rasta u ovoj godini.

Osim fundamenata, trgovci naftom pozorno prate i napetosti između Sjedinjenih Država i Irana. Jučer je vršitelj dužnosti američkog ministra obrane Patrick Shanahan izjavio da Iran i dalje predstavlja značajnu prijetnju.

Analitičari podsjećaju i na tješnju opskrbu tržišta zbog koordiniranog smanjenja proizvodnje koje provode Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezine saveznice, poput Rusije.

S obzirom na krhku ravnotežu na tržištu, svaka promjena u odnosima SAD-a i Irana, odnosno SAD-a i Kine, "može podići odnosno spustiti cijenu nafte za 10 dolara", procjenjuje Stephen Brennock iz PVM-a.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 71,71 dolar, što znači da je pala 76 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.