SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Pad cijena nafte, brine trgovinski rat
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 09.05.2019. - 18:30:16
LONDON - Cijene nafte u četvrtak su se na međunarodnim tržištima zadržale iznad 70 dolara pod pritiskom strahovanja od eskalacije trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine dok su investitori gotovo zanemarili neočekivano smanjenje američkih zaliha sirove nafte.

Barel nafte na londonskom se tržištu prodavao po cijeni od 70,01 dolara, 36 centa nižoj u usporedbi sa zatvaranjem. Na američkom tržištu barel je pojeftinio 48 centi, na 61,64 dolara.

Pojačane tenzije između dve najveće gospodarske sile u svijetu narušile su izglede za rast globalnog gospodarstva i mogu naštetiti naftnoj potražnji. U takvom su ozračju pod većim pritiskom bile dionice na globalnim tržištima.

"Cijene nafte prate pad cijena dionica, no fundamenti ostaju snažni što se nafte tiče. Problemi na strani ponude veći su od zabrinutosti za rast potražnje", konstatira Bjarne Schieldrop, glavni analitičar za robno tržište u švedskoj banci SEB.

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je izjavio da je Kina prekršila dogovor u trgovinskim razgovorima s Washingtonom i da će se suočiti s visokim carinama ako sporazum ne bude postignut.

Više carine na robni uvoz iz Kine trebale bi stupiti na snagu u petak, za posjeta potpredsjednika kineske vlade Liua Hea koji danas stiže u dvodnevni posjet Washingtonu.

"Cijene nafte jutros su se ponovo našle pod pritiskom jer su splasnule nade o postizanju američko-kineskog trgovinskog sporazuma", napisali su u bilješci analitičari u banci ING.

Od početka godine cijene nafte porasle su na londonskom i američkom tržištu više od 30 posto. Isporuke nafte smanjene su zbog američkih carina na uvoz nafte iz Irana i Venezuela, članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Veći pad cijene priječe vijesti iz Kine o rekordnom uvozu nafte u travnju, prema podacima kineske carinske uprave, i to unatoč prekidu rada rafinerija zbog redovnog održavanja i slaboj domaćoj potražnji za gorivom, budući da državne rafinerije gomilaju zalihe iranske nafte.

Silazni trend cijena zakočio je i jučer objavljeni podatak američke uprave za energetiku o padu zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za četiri milijuna barela.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 69,88 dolara, što znači da je pala za 57 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.