SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Pad američkih zaliha podigao cijene nafte u prigušenoj predblagdanskoj trgovini
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 21.12.2016. - 16:51:00
Zadnja izmjena: 21.12.2016. - 16:52:00
LONDON – Cijene nafte blago su porasle u srijedu u prigušenoj trgovini na međunarodnim tržištima pred božićne blagdane, iskoračivši prema razini od 56 dolara pod utjecajem pada zaliha u Sjedinjenim Državama.

Na londonskom je tržištu cijena barela u odnosu na prethodni dan porasla 32 centa, na 55,67 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 30 centi višoj cijeni, od 53,60 dolara.

Tržište je podupro očekivani pad zaliha sirove nafte u SAD-u. Izvješće Američkog instituta za naftu (API) pokazalo je da su se komercijalne zalihe sirove nafte smanjile u prošlom tjednu za 4,1 milijun barela.
Fokus se sada okreće službenim podacima koji će biti objavljeni tokom dana, radi potvrde tog podatka.

"Čini se da cijene nafte ništa ne može omesti na putu prema gore. Uzlazni trend nije zaustavila ni prigušena predblagdanska trgovina ni nova najviša vrijednost dolarskog indeksa prema košarici ključnih svjetskih valuta u 14 godina", ističe u bilješci analitičar PVM Oil Associatesa Stephen Brennock.
Dolarov je indeks danas blago oslabio prema košarci ključnih svjetskih valuta, kliznuvši s najviše razine u 14 godina, dosegnute prethodnog dana.

U francuskoj banci Societe Generale procjenjuju da bi sporazum Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i drugih vodećih proizvođača o smanjenju proizvodnje počevši od siječnja iduće godine "trebao podići cijene nafte... u 2017. na raspon između 50 i 60 dolara".
Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 51,99 dolara, što znači da je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.