SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Pad američkih zaliha podigao cijene nafte na 63 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 11.09.2019. - 18:39:10
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima na 63 dolara, potaknute velikim padom američkih zaliha i signalima vodećih proizvođača da bi mogli razmotriti dodatno smanjenje opskrbe s obzirom na tvrdokornu zabrinutost za potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 65 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 63,03 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 58 centi višoj cijeni, od 57,98 dolara.

Trgovci su se danas koncentrirali na izvješće Američkog instituta za naftu (API), koje je pokazalo pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 7,2 milijuna barela. To je više nego dvostruko više no što su analitičari očekivali.

"Izvješće API-ja prilično je konstruktivno za naftna tržišta jer signalizira uravnoteženje američkog tržišta nafte, s obzirom na stagnaciju proizvodnje i veću potražnju", konstatiraju u nizozemskoj banci ING.

Službeni podaci američke vlade bit će objavljeni tijekom dana. Dodatno je uzlazni trend podržala izjava iračkog ministra nafte Thamera Ghadhbana da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na sastanku u četvrtak raspravljati o dodatnom smanjenju opskrbe.

U prošlogodišnjim raspravama OPEC je razmatrao smanjenje proizvodnje u rasponu od 1,6 milijuna do 1,8 milijuna barela dnevno, podsjetio je Ghadhban. Trenutno OPEC i skupina neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom smanjuju opskrbu za 1,2 milijuna barela dnevno.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak izjavio je pak da će OPEC i njegovi saveznici raspravljati o svjetskoj potražnji za naftom, naglasivši pritom da nisu izneseni novi prijedlozi o promjeni obujma smanjenja proizvodnje.
Novi saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman izjavio je u nedjelju da se naftna politika njegove zemlje neće mijenjati i da će vodeći proizvođači nastaviti smanjivati opskrbu za 1,2 milijuna barela dnevno.

Rast cijena nafte nije danas zapriječila ni OPEC-ova blago snižena procjena rasta svjetske potražnje za naftom u 2020. godini, za 60.000 barela dnevno, na 1,08 milijuna barela dnevno. Izmjenu su opravdali usporavanjem svjetskog gospodarstva.
Ujedno su naznačili da očekuju višak u opskrbi, predviđajući povećanje svjetske proizvodnje u sljedećoj godini, posebno proizvodnje iz škriljaca u SAD-u.
Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 62,74 dolara, što znači da je porasla 74 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.