SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KRIPTOVALUTE
 
Ovo je najveći problem bitcoina
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 31.05.2019. - 22:08:05
LONDON - Nakon naglog rasta najpoznatije kriptovalute, čini se kako o ne baš tako novom problemu bitcoina više nitko ne priča.

Nakon brojnih najava kako se ova kriptovaluta može koristiti, osim za burzovno trgovanje i u klasičnoj kupovini, gotovo nitko to ne radi. Prema podacima njujorškog analitičkog centra Chainalysisa, svega 1,3 posto gospodarskih transakcija u prvom kvartalu ove godine provodi se putem bitcoina.

Iako primjerice američka telekomunikacijska kompanija AT&T svojim kupcima omogućava plaćanje putem kriptovaluta i dalje vrlo mali broj korisnika želi koristiti digitalne kovanice za plaćanje bežičnih usluga zbog njenog nepredviđenog kretanja.

Stručnjaci smatraju da se ovaj problem može riješiti jedino ukoliko bi se u potpunosti promijenila cijela percepcija potrošača o bitcoinu čime bi ova elektronska valuta uistinu postala alternativno sredstvo plaćanja, a ne samo predmet burzovnog trgovanja.

Prema navodima Bloomberga, ovakav trend mogao bi u budućnosti biti glavni problem opstanka bitcoina. Kako bi to izbjegli, investitori naglašavaju da bi sigurnije rješenje bilo da se umjesto pokušaja ostvarivanja nemogućeg, najpoznatija kriptovaluta pretvori u digitalnu verziju zlata.

- Ne očekujem da će se Bitcoin uskoro koristiti u bilo kojoj trgovini, mislim da se tome ne bi trebali ni nadati - rekao je Kyle Samani, suosnivač Multivin Capital fonda iz Teksasa. Naime, cijena Bitcoina se od siječnja više nego udvostručila, na gotovo 8,345.36 dolara.