SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AKVIZICIJE
 
OTP želi nove akvizicije u Srbiji
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 11.12.2017. - 15:21:56
BEOGRAD - Predsednik OTP Grupe i generalni direktor OTP banke u Mađarskoj Šandor Čanji izjavio je da je ta bankarska grupacija spremna za nove akvizicije u Srbiji.

Čanji je na konferenciji za novinare rekao da, ukoliko se na tržištu Srbije budu pojavile još neke odgovarajuće banke, OTP će biti spremna da i njih otkupi, a kako je dodao, zainteresovanost postoji za Komercijalnu banku, iako ona još nije na tenderu.

"To je naš plan i za druge zemlje u okruženju. Od sledeće godine jačaćemo naše prisustvo i stupati na nova tržišta, a ove godine kupili smo i Splitsku banku u Hrvatskoj kao deo te strategije", rekao je Čanji i dodao da OTP banka ima jedan od najjačih investicionih kapitala.

On je najavio da će u narednom periodu građanima Srbije biti predstavljene nove usluge, te da će posebna pažnja biti usmerena na digitalizaciju bankarskih usluga, u čemu je OTP banka lider u Mađarskoj, jer su kod Vojvođanske banke primećeni odredjeni nedostaci u oblasti informacionih tehnologija.

Čanji je naglasio da kupovinom banke, OTP kupuje i "izuzetno dobru radnu snagu", te da će novi vlasnici zadržati najbolje kolege i "dovesti ih na vodeće pozicije".

Prema njegovim rečima, Vojvođanska banka bila je veoma snažna u oblasti agrara, ali je u proteklim godinama izgubila dosta tog tržišta, pa je plan OTP banke da preokrene taj trend i da "u oblasti agrara preuzme vodeću poziciju, makar u Vojvodini".

Novi rukovodioci banke još uvek nisu odlučili da li će Vojvođanska banka zadržati svoje ime, a odluka će biti doneta nakon urađenog istraživanja, iako je za sada verovatnije da će staro ime ostati.

"Otkupili smo dobru banku i brend, preokrenućemo ga, podržavaćemo aktivnosti srpske privrede i uvesti najsavremenije načine poslovanja", dodao je Čanji.

Predsednik Upravnog odbora OPT banke Srbija Laslo Volf rekao je da je bivši predsednik Izvršnog odbora OTP banke Srbija Predrag Mihajlović, već preuzeo mesto predsednika Izvršnog odbora Vojvođanske banke.

"U narednom periodu ćemo odlučiti sa kakvim celokupnim rukovodstvom će ova jedinstvena zajednička banka funkcionisati. Do konačnih rešenja doći će najkasnije do 2019. godine", rekao je Volf.

OTP banka Srbija i Nacionalna banka Grčke zatvorile su finansijsku transakciju, čime je okončana kupovina Vojvođanske banke.