SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
5G
 
Otklonjena posljednja prepreka za 5G mrežu u Njemačkoj
Autor/izvor: SEEbiz / indikator.ba
Datum objave: 17.03.2019. - 08:16:40
BERLIN - Vrata za superbrzi internet u Njemačkoj su otvorena nakon što je otklonjena i posljednja prepreka za aukciju za 5G mrežu koja treba biti raspisana idućega tjedna.

Upravni sud u Kolnu odbio je prije vikenda hitne zahtjeve Telefonice, Vodafonea i Deutsche Telekoma, koji su zaustavili objavu aukcije. Tvrtke za mobilnu telefoniju zahtijevale su promjenu okvirnih uvjeta širenja prije nego što započne aukcija za 5G mrežu Savezne mrežne agencije. 

Budući da je sud odbacio hitne zahtjeve bez osporavanja, aukcija sada može započeti kako je planirano sljedećeg utorka. 

Glasnogovornik mrežne agencije izjavio je:

"Zadovoljni smo odlukom suda i jasnom potvrdom našeg stajališta".

Glasnogovornik Telefonice izrazio je žaljenje zbog odluke. 

Telekomi su osudili tzv. pravilo uvjetnog pregovaranja, koje bi po njihovom mišljenju moglo dovesti do toga da će morati pustiti konkurente u svoju mrežu te da će njihova ulaganja u nove mobilne mreže biti obezvrijeđena. 

Osim toga, ljutili su se i na zahtjeve u pogledu opskrbe: do kraja 2022. najmanje 98 posto domaćinstava u svakoj državi trebalo bi imati brzi internet. Također, moraju postojati brze veze na svim autocestama. Tvrtke su prethodno opisale takve zahtjeve ekspanzije kao nerazumne, dijelom zato što bi morale koristiti druge frekvencije koje su već nabavljene 2015. godine.