SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OPATOVAC
 
Ostojić: Policija je dobro postupila što je upotrijebila pepper spray
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 23.09.2015. - 20:47:43
OPATOVAC - Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je večeras kako je situacija u Opatovcu normalizirana nakon što je poslijepodne poloicija morala upotrijebiti pepper spray kako bi smirila migrante.
– U kampu je mirno, situacija je stabilizirana. Odradit ćemo i određene raspodjele unutar kampa koje će uvesti više reda kada i tko čeka autobus i sl. Naime, jedina konfuzija se javljala u trenutcima kada je dolazio prijevoz, kaže Ostojić. Upravo je tijekom jednoga od punjena autobusa danas došlo do situacije kada su policajci morali uporabiti „pepper spray“ kako bi primirili situaciju među izbjeglicama.

– Radi se o potpuno opravdanim postupkom hrvatske policije, kojega pohvaljujem, a kojim su oni spašavali djecu. Nije korišten nikakav suzavac nego „pepper spray“, odnosno, sredstvo s najmanjom prisilom, rekao je Ostojić.

Danas su se tijekom dana pojavile i informacije kako se izbjeglice ponovno upućuju u vojarnu u Beli Manastir što je Ostojić demantirao. Pojasnio je kako je Beli Manastir od početka rezervna varijanta gdje je sve spremno za prihvat izbjeglica. Tamo su već postavljeni šatori, vreće za spavanje tako da su uvjeti za noć bolji nego u Opatovcu. Na novinarski upit što ako Mađarska ubrzo izgradi žičanu ogradu prema Hrvatskoj i tako zatvori granice Ostojić je rekao kako je on do sada čuo za razne vrste ograda dugačke 165 kilometara i razne vrste žice, ali niti jedna žica ne može zaustaviti poplave ljudi.

– Ako ljudi krenu sami prelaziti onda će netko morati biti odgovoran ako dođe do tragedije, istakao je Ostojić.

Dodao je kako svih dana trajanja izbjegličke krize sigurnost građana u Hrvatskoj nije pala niti za promil, da je sve pod kontrolom te da će se tako i nastaviti raditi. Novinare je interesiralo i čuje li se s srpskim ministrom unutarnjih poslova oko problema izbjeglica.

– Prvoga dana krize smo se čuli, a i nakon toga. S moje strane nema rezerve, ali s druge strane tvrdnje da nema izbjeglica kod njih su u suprotnosti s onim što se događa na terenu, rekao je Ostojić.

Podsjetio je i kako je u kasnim poslijepodnevnim satima ponovno otvoren putni promet preko Bajakova.

– Putnički promet preko Bajakova, što se tiče Hrvatske, nije niti bio zatvoren. Kamioni su još uvijek na stand by. Čekamo čudo, odnosno, da se pojavi barem jedan autobus izbjeglica na Horgošu, rekao je Ostojić.