SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PAD
 
Oštar pad narudžbi u njemačkom strojarskom sektoru
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 04.10.2019. - 19:50:54
BERLIN - Narudžbe u njemačkoj industriji strojeva u kolovozu su pale čak 17 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec u kontekstu nastavljenih rizika na gospodarskom i političkom planu, upozorili su u petak iz udruženja te industrije.

Kako su objavili iz VDMA, domaće narudžbe realno su se smanjile 12 posto na godišnjoj razini, a strane 19 posto. Pritom su narudžbe iz ostalih zemalja eurozone pale za 14 posto, a iz ostatka svijeta 21 posto.

U tri mjeseca zaključno s kolovozom narudžbe strojarskom sektoru smanjene su osam posto u usporedbi s istim razdobljem lani. Domaće su pritom smanjene 11 posto a strane sedam posto, pokazuju podaci toga udruženja.

"Kao što se i strahovalo, jednoznamenkaste stope pada narudžbi u prethodnim mjesecima bile su tek kratkotrajni predah", konstatira u priopćenju ekonomski stručnjak VDMA Olaf Wortmann.

Izvozno-orijentirani ključni sektor njemačke industrije ne očekuje poboljšanje u narednim mjesecima, stoji nadalje u priopćenju.

"U Institutu za ekonomska istraživanja Ifo ispitivanja poslovnih čelnika o očekivanjima vezanim za izvoz pokazala su da su kompanije u strojarskom sektoru i dalje pesimistične s obzirom na gospodarske i političke rizike", rekao je Wortmann.

Međunarodni trgovinski sukobi i neizvjesnost oko brexita koče poslovanje kompanija. Uznemireni klijenti u Njemačkoj i u svijetu odgađaju narudžbe. Među izazovima su i strukturne promjene kroz koje prolazi automobilski sektor, važan klijent strojarskog sektora, napominje dpa.
Zbog kontinuiranog pada narudžbi od početka godine u VDMA-u očekuju da će se proizvodnja strojeva ove i iduće godine smanjiti po dva posto. U 2018. je proizvodnja tog ključnog segmenta industrije koji zapošljava više od milijun radnika porasla dva posto.