SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REZOVI
 
Osram i Continental smanjuju troškove zbog krize u automobilskoj industriji
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.11.2019. - 13:46:40
FRANKFURT – Dobavljači proizvođača automobila Osram i Continental izvijestili su u utorak o lošijim poslovnim rezultatima, najavljujući smanjenje troškova zbog krize u automobilskoj industriji.

Proizvođač rasvjetnih tijela Osram zaključio je fiskalnu godinu s neto gubitkom od 343 milijuna eura. Godinu ranije poslovali su s neto dobiti od 188 milijuna eura.
Kompanija je zbog krize u automobilskoj industriji otpisala 171 milijun eura nematerijalne imovine u kompaniji koju je osnovala s proizvođačem guma Continentalom.

»Osram ne očekuje oporavak globalne proizvodnje automobila u kratkoročnoj perspektivi«, istaknuli su, najavljujući smanjenje troškova za 220 milijuna eura u razdoblju od 2017. do 2021. godine.

Dodali su i da će poslovne ciljeve ostvariti dvije godine kasnije no što su planirali. Sindikat IG Metall objavio je i da će kompanija ukinuti 800 radnih mjesta u Njemačkoj.

I proizvođač guma Continental izvijestio je danas o slabim poslovnim rezultatima, u trećem tromjesečju, iskazanim u padu operativne dobiti za 20 posto.
Stoga također razmatraju mogućnost smanjenja broja radnika, predviđajući da će se slabljenje globalne proizvodnje automobila protegnuti na sljedećih pet godina.

»Razgovaramo s predstavnicima radničkog vijeća«, kazao je za Reuters financijski direktor Wolfgang Schaefer, dodajući da će nastojati postići sporazum o otkazima do kraja godine.

»Rekli smo da je program pokrenut, da to nije sve i da ćemo možda morati razmotriti i dodatne mjere«, kazao je Schefer.

Automobilski sektor muči pad potražnje u Kini, koji traje već dulje od godinu dana, ali i tranzicija na ekološki prihvatljivije tehnologije, uključujući i visoko automatiziranu vožnju.

Stoga su i proizvođači automobila BMW, Daimler i Volkswagen najavili mjere smanjenja troškova dok je Infineon, dobavljač poluvodiča koji se koriste na osovinama električnih automobila, nadmašio zacrtane ciljeve u četvrtom fiskalnom tromjesečju ali je i dalje na oprezu.