SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INOVACIJE
 
Osijek: Prva virtualna radionica u Europi
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 14.09.2016. - 15:39:03
OSIJEK - VR Osijek otvorio je svoja vrata ovoga ljeta, točnije 18. srpnja, a to je prva takva radionica u Europi.
Radionica je opremljena sa 4 HTC Vive Headseta, praćena s odgovarajuće jakim računalima.

VR Osijek nastao je pod sponzorstvom mlade tvrtke Culex d.o.o. kao ideja da se software city-Osijek obogati za jednu novu i posebnu dimenziju zabave.

- Od ideje do realizacije prošlo je više od tri mjeseca, naš tim puno je toga naučio i susreo se sa brojnim izazovima u ovom novom i još uvijek nedovoljno istraženom području. Naš tim je ponosan na obavljeni posao, jer smo za sada u Hrvatskoj jedina igraonica tog tipa, opremljena sa čak 4 HTC Vive seta. Koliko smo uspjeli saznati, prva smo takva igraonica i u Europi, a u SAD-u ih ima svega nekoliko novootvorenih i to najčešće sa samo jednim setom. Dakle, slobodno možemo reći da smo lideri u ovoj izuzetno zanimljivoj i zahvalnoj tehnologiji, što nam daje elena za konstantan razvoj i obagaćivanje sadržaja i ponude,  kaže Marko iz VR Osijeka za SEEbiz.

Raspolažu sa 4 HTC Vive seta, koja su praćena jakim računalima za što bolji doživljaj. Za HTC su se odlučili jer smatraju da je trenutno najkvalitetniji i najfunkcionalniji set sa najviše mogućnosti trenutno dostupnih na tržištu. HTC je po prvi puta u virtualnu realnost uveo dvije laserske bazne stanice kako bi headset bio praćen u svakom trenutku. O preciznosti izvedbe i posvećenosti detaljima dovoljno govori to što HTC u headsetu i kontrolerima sadrži više od 70 senzora za praćenje. Također, headset ima dva posebna zaslona (za svako oko jedan rezolucije 1080x1200) što nam na kraju daje rezoluciju 2160x1200 uz refresh rade 90 fps.

Igre koje su trenutno dostupne u igraonici možete pronaći na VR Osijek webu pod sekcijom ponuda igara koja se konstantno ažurira. Također uz ponudu igara možete saznati razne informacije i novosti na sekciji vijesti i noviteti.

Istražujući mogućnosti virtualne realnosti i komunicirajući sa klijentima, došli su do zanimljivih rezultata i saznanja.

- Naime osim igranja, virtualna realnost iskoristiva je u mnoge druge svrhe kao što su psihoterapija, umjetnost, te koordinacija u vremenu i prostoru. U planu nam je suradnja sa umjetnicima različitih područja, koji vide veliki kreativan potencijal u aplikacijama kao što je Tilt Brush, te u njima vide dobre platforme za svoj razvoj i izričaj, kažu u ovoj simpatičnoj ekipi.

U planu je suradnja sa psihoterapeutima, koji bi imali priliku iskušati tehnologiju u terapiji raznih fobija i ostalih poremećaja. Kroz razne simulirane situacije pokušalo bi se olakšati tegobe i poremećaje, a psihoterapeuti bi mogli dobiti dobre povratne informacije.

Još jedan zanimljiv dio VR tehnologije jesu 360 videi. U planu je uz pomoć dronova i 360 kamera visoke rezolucije snimati razne turističke i kulturne destinacije, te korisnicima prikazati različite lokacije i lokalne znamenitosti iz jedno potpuno drukčije perspektive.