SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PORUKE
 
Orešković: Hrvatsku su oteli oni koji monopoliziraju domoljublje
Autor/izvor: SEEbiz / HRT
Datum objave: 21.10.2018. - 16:30:00
Zadnja izmjena: 21.10.2018. - 21:14:38
ZAGREB - Bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković izjavila je kako ulazak u politiku smatra svojom obvezom i odgovornošću.

"Sve ono što mi je kao čovjeku svetinja, na dnevnoj razini gledam kako se malovažava. Ulazak u politiku je moja obaveza i odgovornost", rekla je Orešković gostujući na HRT-u.

Kaže da će oko sebe okupiti ljude koji razmišljaju slično. Hrvatsku doživljava kao otetu državu, a kaže da su je "oteli oni koji monopoliziraju domoljublje, koji su sve sustave proželi koruptivnim i klijentelističkim mrežama, a svima drugima oduzeli su pravo na dostojanstven život".

"Za sada je to pokret, ili inicijativa, a sve se svodi na sadržaj: Obranimo Hrvatsku i ustavne vrijednosti, ponovno izgradimo institucije koje smo u 25 godina propustili izgraditi", kaže.

Podržava prosvjed protiv mirovinske reforme. Kaže da je potrebno istaknuti da Vlada nije uvažila niti osnovne primjedbe članova radne skupine koji su sudjelovali u izradi prijedloga te činjenica da se nije diralo pitanje povlaštenih mirovina, među ostalim i braniteljskih. Penalizaciju prijevremenog umirovljenja smatra izrazio lošom.

Govoreći o "fenomenu Milana Bandića" kazala je da danas on diktira i uvjetuje parlamentarnu većinu, a time utječe i na brojne političke procese u Republici Hrvatskoj.

Plenkoviću i svima koji ga podržavaju Orešković daje 'palac dolje'. On je došao na vlast nakon afere 'Konzultantica' kada je osuđen Karamarko. Plenković djeluje simpatičnije, naočitije, govori 5 stranih jezika, no njegov krimen je da ne može politička stranka biti taoc jednog čovjeka, a Orešković se pita može li cijela država biti taoc jedne klijentelističke interesne skupine, a to je danas HDZ.

Predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović je dala ocjenu nula.

"Ne znam je li to zbog umjetnih trepavica ili je potkapacitirana, ali predsjednici nešto magli pogled na stvarni život hrvatskih građana", kaže Orešković.