SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROVOKACIJE
 
Orbanova vlada dijeli kartu Velike Mađarske: Slovenija reagirala, Zagreb šuti
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 07.06.2019. - 20:14:00
Zadnja izmjena: 07.06.2019. - 21:25:17
LJUBLJANA - Slovenija je u petak kao provokaciju osudila povijesni zemljovid Mađarske koji uključuje i velik dio Slovenije, a koji je na Twitteru objavio ured za međunarodnu komunikaciju mađarske vlade.

Na karti je u sklopu "Velike Mađarske" i slovensko Prekmurje koje je prije Trijanonskog mirovnog ugovora sklopljenog nakon I. svjetskog rata pripadalo ugarskom dijelu Austrougarske monarhije.

Osim slovenskog teritorija, na grafici se vidi i dio hrvatskog teritorija, Međimurje i južna Baranja, te Kvarner. No, iz hrvatske Vlade još se uvijek nitko nije oglasio.

Zemljovid je na Twitteru objavio ured koji je u sastavu kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana.

"Slovenija osuđuje objavu tog povijesnog zemljovida koja ne pridonosi jačanju europskih vrijednosti i dobrosusjedskim odnosima. Europska unija je nastala kao projekt kojim su prevladana povijesna opterećenja i mržnja među narodima i državama", objavilo je ministarstvo vanjskih poslova na Twitteru.

Na mađarsku kartu, ali i na slične provokacije iz Italije u petak reagirao i predsjednik Borut Pahor, upozorivši na potrebu čuvanja mdeđusobnog poštovanja i prijateljstva.

Pahor je upozorio da je se to može shvatiti kao izraz teritorijalnih pretenzija, što onda zna izazvati opravdanu zabrinutost i nailazi na odbijanje demokratske politike i javnosti, stoji u priopćenju njegova ureda.

Na objavu mađarske karte reagirao je i premijer Marjan Šarec rekavši da se radi o ponašanju koje nije "ni europsko ni miroljubivo".

Objaviti takvu kartu je kao da je netko Sloveniju ubo nožem u samo srce te da bi na takve provokacije trebala odlučnije reagirati i slovenska desnica, čega se je do sada ustezala.

Nezadovoljstvo spomenutom objavom izrazilo je tijekom dana i više slovenskih parlamentarnih zastupnika, političara i drugih uglednika, medijskih osobnosti i povjesničara.

Slovenski premijer kaže da se u susjedstvu budi fašizam

Slovenski premijer Marjan Šarec u petak je izjavio da se u slovenskom susjedstvu opet bude "fašizam, nacizam i slične ideje", referirajući se na objavljivanje povijesnih karata u Italiji i Mađarskoj, na kojima su dijelovi slovenskog teritorija prikazani kao ozemlje tih država.

"Slijep je onaj koji ne vidi da se nacizam i fašizam opet rađaju i u našem susjedstvu", kazao je Šarec okupljenima na zboru u Brestanici, gdje je Društvo izbjeglica i prognanika iz II. svjetskog rata obilježilo dan sjećanja na svoja ratna stradanja.

"Opet se crtaju zemljovidi i obnavljaju stare tradicije, pa čak i pozivi na popisivanje slovenske manjine u susjednoj državi, kako bi imala što manje prava", kazao je Šarec u govoru okupljenima, prema snimci koju je u svom dnevniku emitirala Slovenska televizija, aludirajući na zakonski prijedlog u lokalnom parlamentu u Trstu usmjeren navodno na smanjivanje prava slovenske manjine koja živi u tom dijelu Italije.

"Slovenija želi uvijek živjeti u dobrosusjedskim odnosima i biti sa svima prijatelj, ne samo sa susjednim državama nego sa svima u Europi i svijetu. No, ne smijemo šutjeti kad se opet rađaju nacističke, fašističke i slične ideje", kazao je u govoru preživjelim stradalnicima II. svjetskog rata Šarec, dodavši kako se i na slučaju II. svjetskog rata pokazalo da je onaj koji radi s okupatorom samo kolaborant kojega ne cijene.