SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TELEKOMI
 
Optima Telekom na meti United Groupa
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
Datum objave: 04.06.2019. - 09:43:56
ZAGREB - Prošlotjedno preuzimanje hrvatskog poslovanja Tele2 od strane United Groupa potaknulo je val spekulacija o tome tko bi se još mogao naći na meti vrlo ambicioznog regionalnog igrača.

Upućeni prstom upiru u Optimu Telekom. Cijena dionica Optime posljednjih dana sugerira kako ima dosta onih koji vjeruju baš u takav scenarij. U posljednjih pet trgovinskih dana tržišna kapitalizacija Optima Telekoma (ZSE:OPTE-R-A) uzletjela je 44,7 posto, na 4,08 kuna. Ta je zaključna cijena ujedno najviša još od 21. veljače 2017. godine.

Prodaja se u svakom slučaju očekuje uskoro. Naime, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) donijela je rješenje kojim se Hrvatski telekom (HT) obvezuje da u siječnju 2020. (od 1. do 31. siječnja 2020.) započne s postupkom prodaje svih svojih dionica Optima Telekoma putem objave međunarodnog konkurentnog javnog natječaja.

Optima je jedna od rijetkih prilika u telekom sektoru koja čeka prodaju. Spekulira se kako bi se mogla očekivati i veću premija nego kod Amisa jer Optima ima mnogo više korisnika. Amis je prije nekoliko godina prodan po cijeni od 9x EBITDA.

U međuvremenu, Optima je popravila i poslovanje. Optima Telekom Grupa u prvom tromjesečju 2019. godine nastavlja sa stabilnim poslovanjem uz ostvarenje ukupnih poslovnih prihoda od 136,7 milijuna kuna ili 2 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Operativna dobit EBITDA prije jednokratnih stavki i nakon najmova porasla je za 16,3 posto na 28,6 milijuna kuna, uz porast EBITDA marže koja iznosi 20,9 posto, što je 2,6 postotnih bodova više u usporedbi s godinom ranije.

Porast operativne dobiti EBITDA prije jednokratnih stavki nakon najmova i marže rezultat su nastavka učinkovitog operativnog poslovanja. Povećanju prihoda u odnosu na isti period prethodne godine najviše je doprinijelo povećanje prihoda od interkonekcije koji su povećani za čak 24 posto te povećanje prihoda od usluga multimedije od 2,9 posto.