SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Oprez investitora na azijskim tržištima
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.12.2019. - 08:10:02
TOKIO - Na azijskim se burzama u utorak trguje oprezno jer ulagači ne žele riskirati uoči roka do kojeg je Washington najavio dodatne carine na kineski uvoz, dok novih značajnijih vijesti o trgovinskim pregovorima nema.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,1 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Šangaju, Australiji i Singapuru skliznule između 0,1 i 0,4 posto. U Južnoj Koreji su, pak, porasle oko 0,5 posto.
Kao i jučer na Wall Streetu, azijski burzovni indeksi blago su pali zbog neizvjesnosti u vezi trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine.

Krajem prošloga tjedna tržišta su rasla zahvaljujući porukama iz Washingtona da trgovinski pregovori teku dobro i da je parcijalni dogovor blizu. I Kina je poručila da želi što prije postići dogovor o prvoj fazi sporazuma.
No, ulagači su oprezni jer nisu objavljeni nikakvi detalji, dok Peking traži da se ukinu carine kako bi se postigao dogovor.
Ostaje za vidjeti može li se dogovor postići prije 15. prosinca, za kada je Washington najavio uvođenje dodatnih carina na uvoz kineskih proizvoda.
Ulagači se plaše da bi sukob mogao ponovno eskalirati, ako Washington ne odustane od uvođenja carina 15. prosinca.
Suzdržanost ulagača posljedica je, također, neizvjesnosti oko parlamentarnih izbora u Britaniji, koji se održavaju u četvrtak i koji bi mogli utjecati na način na koji će Britanija izaći iz Europske unije.

Ovoga se tjedna održava i posljednja sjednica čelnika američke središnje banke u ovoj godini. Ne očekuju se nikakve promjene u monetarnoj politici jer gospodarstvo solidno raste i jer je Fed već u tri navrata ove godine smanjio ključne kamatne stope.

No, ulagači će pažljivo pratiti poruke Feda o situaciji u gospodarstvu i tome što kani dalje.

A na valutnim je tržištima dolar blago oslabio. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,610 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 97,715 bodova.
Pritom tečaj dolara prema japanskoj valuti stagnira oko 108,60 jena.
No, američka je valuta blago oslabila prema europskoj, pa je cijena eura dosegnula 1,1070 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1060 dolara.
Cijene su nafte, pak, blago pale nakon što su prošloga tjedna znatno porasle, zahvaljujući odluci OPEC-a i njegovih partnera o daljnjem smanjenju proizvodnje za 500.000 barela dnevno.
Na londonskom je tržištu cijena barela jutros skliznula 0,08 posto, na 64,20 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,05 posto, na 58,99 dolara.