DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Oporavak dionica pritisnuo dolar
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.02.2018. - 16:53:25
LONDON - Euro je u utorak ojačao na međunarodnim tržištima drugi dan zaredom, jer je oporavak dionica na globalnim tržištima trgovce potaknuo na prodaje dolara i veća ulaganja u rizičnije kategorije imovine.

Eurom se u takvom ozračju trgovalo po 1,2317 dolara, što znači da mu je cijena porasla za 0,2 posto u usporedbi s prethodnim zatvaranjem tržišta.

Američka je valuta prema japanskoj pritom oslabila 0,9 posto, na 107,655 jena. Time je jen zabilježio najviše razine u pet mjeseci jer su se ulagači ponovno okrenuli tom sigurnom utočištu za kapital u nestabilnim vremenima, a nakon što je pod utjecajem dobitonosnih prodaja glavni burzovni indeks Tokijske burze Nikkei završio trgovanje u minusu 0,7 posto,

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, u takvim je okolnostima skliznuo za čak 0,5 posto. U prošlotjednom trgovanju ostvario je pak najveće tjedne dobitke od 2016. godine.

Na snažne rasprodaje dionica u prošlom tjednu trgovci su reagirali odustajanjem od popularnih kupnji eura na koje su ih poticala očekivanja da će Europska središnja banka (ECB) krajem godine postupno smanjivati monetarne poticaje zbog snažnog oporavka gospodarstva eurozone.

Premda mnogi tržišni sudionici očekuju daljnje jačanje eura, europskoj valuti nedostaju jasni čimbenici koji bi podupirali njezino jačanje s obzirom da je situacija na političkom planu neizvjesna zbog talijanskih izbora u ožujku i delikatnog koalicijskog sporazuma u Njemačkoj.

Iako se sječe dojam da se sklonost riziku vratila na tržišta, valute tržišta u nastajanju koje su bile pod prodajnim pritiskom u prošlom tjednu nisu se značajnije oporavile, pri čemu su turska lira, meksički pezos i ruski rubalj uglavnom stagnirali.

Valute čija su kretanja vezana uz kretanja cijena ruda i sirovina, poput australskog i kanadskog dolara, također nisu zabilježile veće promjene tečajeva.

"Raspoloženje na tržištu i dalje je nestabilno", kazao je valutni analitičar u francuskoj banci Societe Generale, Alvin Tan. Dodao je također kako baš nema konkretnih vijesti koje bi pružile jaču podršku euru.