SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTA
 
OPEC: Mogući i dublji rezovi u proizvodnji nafte
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 10.10.2019. - 18:22:14
LONDON – Dublji rezovi u proizvodnji nafte su među opcijama koje bi Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici trebalo da razmotre u prosincu, izjavio je danas glavni tajnik tog naftnog kartela, Mohammad Barkindo.
Njegova isjava dolazi nakon što je u najnovijim projekcijama OPEC-a nagoviješteno usporavanje potražnje za naftom te grupacije u narednoj godini, prenosi agencija Reuters.
„Konferencija (u decembru) će rezultirati odgovarajućim, snažnim i pozitivnim odlukama koje će nas postaviti na put održive stabilnosti u 2020. godini“, rekao je Barkindo novinarima na briefingu u Londonu.
Na pitanje o perspektivama većeg smanjenja proizvodnje, Barkindo je rekao: „Sve opcije su otvorene“.
Članice OPEC-a i nečlanice te organizacije, poput Rusije, od siječnja primjenjuju sporazum o smanjenju proizvodnje za 1,2 milijuna barela dnevno radi pružanja podrške naftnom tržištu.
Taj sporazum će biti na snazi do ožujka 2020. godine, a proizvođači se sastaju 5. i 6. prosinca kako bi se dogovorili o daljim smernicama.
OPEC je ranije danas objavio da će zbog veće ponude nafte iz konkuretskih zemalja, kao što su SAD, globalna potražnja za OPEC-ovom naftom 2020. godine iznositi 29,6 milijuna barela dnevno, što je za 1,2 milijuna barela dnevno manje u odnosu na 2019. godinu.