SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IZBORI
 
Opći izbori u BiH raspisani za 12. listopada
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 15.05.2014. - 13:26:40
SARAJEVO - Opći izbori u Bosni i Hercegovini zakazani su za 12. listopada, potvrdio je u četvrtak u Sarajevu predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) Stjepan Mikić.

Odluku o raspisivanju izbora SIP je donio na sjednici održanoj tijekom dana, a sukladno tome građani BiH će u listopadu izravno birati novi sastav tročlanog državnog predsjedništva, Zastupničkog doma državnog parlamenta, Zastupničkog doma parlamenta Federacije BiH, skupština deset županija u tom entitetu te Narodne skupštine Republike Srpske.

Izravno će se birati i novi predsjednik RS te dva potpredsjednika entiteta.

Građani BiH koji žive u inozemstvu moći će glasovati i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u 24 države svijeta uključujući Hrvatsku.

"Do 29. srpnja trebaju se prijaviti birači koji žele glasovati u inozemstvu", kazao je Mikić dodajući kako se ti birači moraju aktivno registrirati za glasovanje.

Prve preliminarne rezultate glasovanja SIP će objaviti u ponoć 12. listopada, a konačna potvrda izbornih rezultata najavljena je do 11. studenog.

Provedba izbora trebala bi stajati oko 4,5 milijuna eura.

"Iz proračuna BiH za provedbu izbora je odobreno 8,8 milijuna KM (4,5 milijuna eura)", kazao je Mikić podsjećajući kako je to za oko 400 tisuća KM (200 tisuća eura) više nego 2010. godine.

Središnji popis birača, kako je istaknuo Mikić, bit će zaključen 28. kolovoza, a trenutačno su na popisu birača imena 3 milijuna i 231 tisuća potencijalnih glasača.

Političke stranke i neovisni kandidati mogu se pak prijavljivati za sudjelovanje na izborima do kraja svibnja, a nakon toga slijedi provjera ispunjavanja zakonom propisanih uvjeta.

Dvadeset tisuća KM (deset tisuća eura) je pristojba koju moraju platiti stranke koje kane istaknuti kandidate za članove Predsjedništva BiH ili zastupnike u državnom parlamentu, 14 tisuća KM (7 tisuća eura) stoji kandidatura za entitetske parlamente, a deset tisuća KM (pet tisuća eura) za županijske skupštine u FBiH. Dvostruko manji je iznos pristojbe za neovisne kandidate.

Uz to je potrebno priložiti popis s potpisima potpore kandidaturi pri čemu se traži njih najmanje po tri tisuće za Predsjedništvo BiH ili za parlament BiH.

Mikić je izrazio žaljenje jer do danas nije riješeno pitanje provedbe lokalnih izbora u Mostaru pa ih tamo neće biti ni u listopadu.

Posljedni put izbori u Mostaru održani su još 2008. godine, a nakon toga je presudom Ustavnog suda BiH ukinuta odredba gradskog statuta o izbornim jedinicama s različitim brojem birača iz kojih se bira jednaki broj zastupnika u gradskom vijeću.

Gradski statut nikada nije usklađen s presudom Ustavnog suda jer HDZ BiH i Stranka demokratske akcije (SDA) o tome nisu uspjele postići dogovor pa izbora u Mostaru nije bilo 2012. godine kada su oni provedeni za tijela lokalne vlasti u svim drugim dijelovima BiH.

"Mi smo očekivali da ćemo raspisati i izbore za gradsko vijeće Mostara, no to nismo mogli jer nije provedena presuda Ustavnog suda. Kada god to bude riješeno spremni smo raspisati lokalne izbore za tu izbornu jedinicu", kazao je Mikić.

Na dan kada su zakazani izbori neće biti određen sastav svih tijela zakonodavne i izvršne vlasti u BiH jer se sastav Doma naroda parlamenta BiH te Doma naroda parlamenta FBiH utvrđuje naknadno neizravnim izbornom zastupnika na temelju odluka izravno izabranih tijela entitetskih parlamenata odnosno skupština županija u FBiH.

Predsjednik i dopredsjednici Federacije BiH također će se birati naknadno odlukama entitetskog parlamenta.