DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRITISCI
 
Olujno nevrijeme u SAD-u i loše vremenske prilike u Europi pritisnuli kvartalne prihode Unilevera
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 19.10.2017. - 13:24:01
LONDON - Britansko-nizozemski proizvođač robe široke potrošnje Unilever izvijesti je u četvrtak o padu prihoda u trećem tromjesečju, ukazujući na nedavno olujno nevrijeme u SAD-u i promjenjive vremenske prilike koje su oslabile prodaju sladoleda u Europi.

U trećem su tromjesečju ostvarili prihode od 13,2 miiljarde eura, što je za 1,6 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Izdvajaju negativan utjecaj valutnih tečajeva koji je po njihovom izračunu iznosio 5,1 posto.

Ako se isključi utjecaj valutnih tečajeva, te prodaje odnosno kupnje imovine, organska stopa rasta iznosila je 2,6 posto, navodi se u izvješću proizvođača Dove sapuna i sladoleda Ben & Jerry.

Pritom je udio viših cijena u rastu prihoda iznosio 2,4 postotna boda a preostalih 0,2 postotnog boda odnosi se na povećani obujam prodaje.

U kompaniji ističu da su na tromjesečne rezultate negativno utjecali olujno nevrijeme u SAD-u i loše vremenske prilike u Europi.

Na tržištima u nastajanju kompanija je zabilježila organski rast od 6,3 posto, uz povećanje obujma prodaje za 1,8 posto.

Ako se isključi poslovanje s margarinom i namazima, koje Unilever namjerava prodati i za koje danas završava inicijalni krug podnošenja ponuda, prihodi su u trećem tromjesečju porasli 2,8 posto, navode iz Unilevera.

Kompanija je zadržala prognozu godišnjeg rasta prihoda u rasponu od tri do pet posto.