DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POPLAVE
 
Odsječeno selo Korana, spašavaju turiste
Autor/izvor: SEEbiz / index.hr
Datum objave: 13.05.2019. - 21:04:38
KARLOVAC - Iako stanje još nije kritično, zbog naglog porasta vodostaja rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici koja raste od pet do deset centimetara na sat, u pripremi su mjere obrane od poplava, a zbog zamućenosti na vodocrpilištu, vodu za piće potrebno je prokuhavati.

U ponedjeljak u 15 sati izmjeren je vodostaj od 333 centimetara, što je granica za uvođenje redovnih mjera, a s obzirom na nove oborine, očekuje se daljnji porast vodostaja.

Sve mjerodavne službe ne žele da se ponovi loše iskustvo iz ranijih godina, a posebno od lani kada je gradsko središte bilo pod vodom.

Kako bi se upoznao sa situacijom, u nedjelju navečer najugroženije područje obišao je i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sa suradnicima. Tom je prilikom dogovorena nabavka svih nužnih materijala i uređaja za obranu od poplava.

Kostajnički Stožer Civilne zaštite uputio je građanima upozorenje o postupanju u slučaju daljnjeg porasta vodostaja. Građani su pozvani da ne šire paniku, da se opskrbe dovoljnim količinama pitke vode i lijekova, da napune mobitele i pripreme ručne lampe, prate stanje vodostaja te slijede upute dežurnih službi.

Zbog velikih količina oborina, iz tvrtke Komunalac su obavijestili građane s područja grada Hrvatske Kostajnice te općina Majur i Donji Kukuruzari kako je zamućena voda na vodocrpilištu Pašina vrela te ju je obavezno prokuhavati. Komunalac je ujedno najavio kako poduzima mjere da se uspostavi distribucija kvalitetne pitke vode.

Kako je najavljeno, u 18 sati se u Hrvatskoj Kostajnici održava izvanredna sjednica Stožera Civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije.

Zatvorene ceste u Karlovačkoj županiji

Stožer civilne zaštite Karlovačke županije izvijestio je o stanju u toj županiji i aktivnostima obrane od poplava.

Poručili su kako se trenutno na području Karlovačke županije poduzimaju pripremne radnje obrane od poplava.

"Trenutno se na području Karlovačke županije poduzimaju pripremne radnje obrane od poplava i to na sljedećim lokacijama:

* Slunj – završeno punjenje vreća i postavljanje nasipa u Rastokama
* Ogulin – maksimalni vodostaj Dobre bio je u 16.00 sati od 304 cm, situacija je stabilna, Stožer CZ održat će sjednicu ako bude potrebno
* Karlovac - održana druga sjednica Stožera civilne zaštite, u tijeku aktivnosti punjenja vreća u Vatrogasnom centru Karlovac na čemu su angažirana dobrovoljna vatrogasna društva VZG Karlovca. Stožer je u kontinuiranoj komunikaciji s mjesnim odborima i gradskim četvrtima po pitanju pripremnih mjera obrane od poplava.

Na području Karlovačke županije zatvorene su sljedeće ceste:
* ŽC 3266 Furjan – Bogovolja (Slunj)
* ŽC 3219 Zagorje - Desmerice (Ogulin)
* LC 34098 Vitunj – Turkovići (Ogulin)
* LC 34133 Oštarije – Zagorje Modruško (Josipdol)
* LC 34148 Janja Gora – Plavča Draga (Plaški)
* LC 34078 Mrežnički Varoš – Mrežnički Brig (Duga Resa)
* ŽC 3183 Pontonski most u Zvečaju

Prema projekcijama Hrvatskih voda maksimalan vodostaj u Karlovcu očekuje se tijekom sutrašnjeg dana, za Koranu 750 cm, a za Kupu 700 cm", izvijestil su.

Nabujala Korana odsjekla selo

Vrhunac vodostaja na rijekama Kupi i Korani u Karlovcu očekuje se sutra tijekom dana, no prava drama s poplavom odvija se u gornjem toku rijeke Korane, u općini Rakovica.

Kako se navodi na FB stranici Općina Rakovica News, selo Korana je pod vodom i vatrogasci pokušavaju iz naselja izvući turiste koji su odsjeli u turističkom naselju. Navodi se da su i mostovi teško oštećeni pa nema komunikacije.

Kupa i Korana su u pripremnom stanju obrane od poplave, no zabrinjava brzina rasta vodostaja. Kupa raste čak 30 centimetara na sat.