SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
DOBRA GODINA
 
Odlični rezultati Janafa
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 01.11.2019. - 09:41:00
ZAGREB - Janaf je u prvih devet mjeseci ove godine ostvario zaradu od 241,8 milijuna kuna uz bruto dobit tvrtke od 294,9 milijuna kuna. 

Nastavak je to kontinuiranog rasta dobiti u mandatu predsjednika uprave Dragana Kovačevića, koji je u tu većinski državnu tvrtku došao u veljači 2012. Godinu prije njegova dolaska Janaf je nakon devet mjeseci poslovanja zaradio 48 milijuna kuna.

Tako je zarada tvrtke porasla za gotovo pet puta u osam godina, a na godišnjoj razini ostvaren je šest posto bolji rezultat. Posljedica je to investicijskog ciklusa vrijednog više od milijardu kuna u modernizaciju naftovoda i osjetno povećanje skladišnih kapaciteta, ali i brojnih ugovora sklopljenih posljednjih godina. Od gotovo 558 milijuna kuna ukupnih prihoda, Janaf je 67 posto prihoda iz temeljne djelatnost ostvario u poslovanju s inozemnim kupcima.

– Trend nastavka rasta dobiti pokazatelj su odgovornog poslovanja, a formula za kontinuirano ostvarivanje dobrih poslovnih rezultata su investicije, izvoz, smanjenje rashoda i ulaganje u zaposlenike. Takvim upravljanjem Janaf je postao nezaobilazni energetski čimbenik i izvan granica Europske unije i ovog dijela Europe, što je pokazalo i nedavno primanje Janafa u članstvo najutjecajnijeg Međunarodnog udruženja naftnih transportera (IAOT) – istaknuo je predsjednik uprave dr. sc. Dragan Kovačević.

Kompanija gradi dva spremnika za sirovu naftu od 80.000 m³ na Terminalu Sisak u što je do sada uloženo 250 milijuna kuna.