SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TURISTIČKI TRENDOVI
 
Očekuje se bolja sezona, u Beogradu boravi polovina stranaca
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 22.07.2019. - 10:16:44
BEOGRAD – Prve procene lokalnih turisitičkih organizacija pokazuju da se može očekivati da će ovogodišnja letnja turistička sezona u Srbiji biti bolja od prošlogodišnje, uprkos lošijim vremenskim prilikama u prethodnim mesecima, kažu u Turističkoj organizaciji Srbije (TOS).

Tokom letnje sezone, uobičajeno, naposećenije destinacije u Srbiji su i dalje Beograd, Novi Sad, Niš, planine Zlatibor i Kopaonik kao banje – Vrnjačka, Sokobanja, Gornja Trepča, Banja Koviljača i Lukovska Banja.

Strancima je glavni grad najomiljenija destinacija, a brojni festivali poput Egzita, Guče, Love festa u Vrnjačkoj Banji, Beer festa značajno doprinose povećanju svesti o Srbiji kao veoma privlačnoj destinaciji, kažu u TOS-u.

Statistika pokazuje, navode u ovoj organizaciji za Tanjug, da inostrani turisti u proseku u Srbiji provedu dva dana u vreme festivala.

Budući da se podaci o poseti tokom letnjih meseci očekuju u oktobru, poslednji, za period od januara do maja pokazuju da je Srbiji tada boravilo 1,2 miliona turista, što je za četiri odsto više u odnosu na isti period 2018. godine.

I broj noćenjanja je uvećan – 3.550.395, za šest odsto više u odnosu na period januar-maj prošle godine.

Od tog broja, „tas na vagi" je u korist domaćih turista kojih je u navedenom periodu bilo 722.063, šest odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Porast se beleži i u posetama stranih gostiju kojih je od početka godine do maja bilo tri odsto više, odnosno 570.688.

Domaći gosti, kažu u TOS-u, najviše su boravili u planinskim mestima, potom i u banjama dok je više od polovine stranaca za svoj odmor izabralo Beograd.

Ali, vreme u našoj zemlji provode i na Kopaoniku, u Novom Sadu, na Zlatiboru, u Vrnjackoj banji... Bosanci i Crnogorci najviše dolaze u posetu, dok su im „za petama" gosti iz Kine, Rumunije, Hrvatske...

Inače, prema ranijim istraživanjima o ponašanju stranih turista u Srbiji svaki treći strani turista je sa prostora bivše Jugoslavije, svaki četvrti-peti je iz Zapadne i Jugozapadne Evrope, a svaki osmi ili deveti je iz zemalja Jugoistočne Evrope.