SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Očekivanja fiskalnih poticaja u Njemačkoj poduprla euro
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 19.08.2019. - 17:43:00
Zadnja izmjena: 19.08.2019. - 17:43:28
LONDON - Euro je u ponedjeljak ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta budući da su ulagači pokazali veći apetit za rizičnijom imovinom pod utjecajem očekivanja fiskalnih poticaja za njemačko gospodarstvo.

Euro je prema dolaru ojačao 0,2 posto i njime se trgovalo po 1,1114 dolara. Bio je u plusu i prema švicarskom franku, 0,3 posto, dosegnuvši razinu od 1,0883 franka.

Dolar je pak bio na dobitku 0,2 posto prema jenu i njime se trgovalo po 106,58 jena.

Dolarov indeks prema košarici šest ostalih ključnih svjetskih valuta bio je gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosio je 98,20 boda.

Trgovci su danas ponovo pokazali pojačani apetit za imovinom koju smatraju rizičnijom, poput valuta s višim prinosima, potaknuti nadom da će njemačka vlada fiskalnim poticajima ojačati posustalo gospodarstvo.

Aktivnosti u najvećem europskom gospodarstvu smanjile su se u drugom tromjesečju 0,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca a iz njemačke središnje banke upozorili su danas da bi se pad mogao nastaviti i u aktualnom tromjesečju.

Ministar financija Schulz naglasio je pak u nedjelju da Njemačka ima dovoljno prostora u proračunu za borbu protiv ekonomskih kriza, nagovijestivši da bi vlada za dodatne troškove mogla osigurati do 50 milijardi eura.

Njegove su izjave na tržištima potaknule nadu u fiskalne poticaje najvećem europskom gospodarstvu, nadovezujući se na kineske mjere snižavanja troškova zaduživanja kompanija.

Paralelno ne posustaje ni potražnja za valutama s nižim prinosima, poput japanskog jena i švicarskog franka, posebno nakon značajnog povećanja depozita po viđenju u Švicarskoj u prošlom tjednu, koje navodi na zaključak o novoj intervenciji švicarske središnje banke na deviznom tržištu.

"Čini se da se tržišta oporavljaju nakon prošlotjednog vala prodaja iako je potražnja za valutama koje imaju status sigurnog ulaganja u nesigurnim vremenima po svemu sudeći i dalje snažna", konstatira Adrian Schmidt iz Continuum Economicsa.

"Pritom vlasti mogu tek zakočiti trend jačanja pojedinih valuta u toj skupini, poput švicarskog franka - ne mogu povući crtu koja se ne može prijeći", dodaje Schmidt.

U JP Morganu očekuju da će franak do kraja godine ojačati na 1,07 franaka za euro.

Trgovci će ovog tjedna pozorno pratiti govor predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella na neformalnom okupljanju dužnosnika središnjih banaka i bankara u američkom Jackson Holeu.

Očekuje se da će Powell nastojati umiriti tržišta najavom daljnjeg ublažavanja monetarne politike u SAD-u i pripremom terena za dodatno sniženje ključnih kamatnih stopa, nakon srpanjskog smanjenja za četvrtinu postotnog boda.

"Powell će u govoru pripremiti teren za smanjenje ključnih kamatnih stopa za minimalno 25 baznih bodova, naglašavajući da je gotovo s kvantitativnim zaoštravanjem monetarne politike i da će odbor (središnje banke za monetarnu politiku) sada ponovo krenuti u smjeru poticajne monetarne politike", procjenjuje Elsa Lignos iz RBC Capital Marketsa.