DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AUTO INDUSTRIJA
 
Obustava projekta VW-a u Turskoj ulila nadu Sofiji i Bukureštu
Autor/izvor: SEEbiz / Deutsche Welle
Datum objave: 19.10.2019. - 20:42:13
BERLIN – Planirano otvaranje tvornice Volkswagena (VW) u Turskoj, projekta vrijednog 1,4 milijarde eura, zasad je obustavljeno, a Bugarska i Rumunjska se nadaju da će od toga profitirati, piše Deutsche Welle (DW).

Bugarska, koja se ranije natjecala s Turskom, Srbijom i Rumunjskom za Volkswagenove (VW) investicije, sada pokušava svim snagama postići sporazum s ovim njemačkim automobilskim koncernom. Nekadašnji bugarski predsjednik Rosen Plevnelijev, počasni predsjednik moćne mreže Yutomotive Cluster Bulgaria, objavio je da je Sofija povećala svoju početnu ponudu i "pronašla način da VW-u umjesto planiranih 135 milijuna eura ponudi između 250 i 260 milijuna eura". Plevnelijev je rekao da se sada čeka na odgovor VW-a.

S obzirom na infrastrukturu, željezničke veze i autocestu u Elin Pelinu pored Sofije, gdje se nalazi zemljište na kojem bi se trebala graditi tvornica, ponuda će biti fantastična, s obzirom da je ukupan iznos porastao na 800 milijuna eura.

Koliko god izgledalo primamljivo, nova ponuda ne znači automatski da će se VW vratiti svojoj "drugoj opciji" - Bugarskoj. Prednosti Bugarske su niske porezne stope i članstvo u EU-u. Ovo posljednje je upravo razlog zašto ta zemlja ne može ovom proizvođaču automobila ponuditi direktne državne subvencije.
Izvori u Sofiji pak navode kako "njemački koncern najvjerojatnije nikada nije dovodio u pitanje investiranje u Turskoj, a Sofiju je koristio samo kao sredstvo kako bi postigao bolji posao s Erdoganom". Plevnelijev je naglasio da će podnijeti žalbu Europskoj komisiji zbog toga što VW i Turska nisu poštovali europska pravila nadmetanja.

Rumunjska također razmišlja o povećanju ponude kako bi dobila šansu. Grad Arad na zapadnoj granici zemlje prema Mađarskoj i Srbiji, bi s rumunjskoga gledišta bio idealan za novu tvornicu VW-a. Dobre veze sa zapadnom Europom i jeftina radna snaga, također i iz susjednih zemalja, prednosti su ove lokacije navodi se u Bukureštu. Rumunjski ministar trgovine Stefan Radu Oprea je potvrdio da je vlada u Bukureštu ponovo otpočela pregovore s Volkswagenom, kako bi investicije dovela u Rumunjsku.
George Falca, zastupnik građanske Nacionalno liberalne stranke (PNL) i nekadašnji gradonačelnik Arada, pozdravio je moguće ponovno pokretanje pregovora s Volkswagenom, prenosi rumunjska agencija Mediafax. "Lokacija u Aradu je već u prvoj rundi pregovora ispunila sve uvjete. Grad je stavio na raspolaganje građevinsko zemljište oko 1.100 hektara, kako za samu tvornicu tako i za kooperante", kazao je Falca. A "ekstremno povoljne troškove proizvodnje" će omogućiti i brze željezničke veze, autocesta i zračna luka kao i mnogi kooperanti koji su već stacionirani u toj regiji, kazao je on.

I Bukurešt i Sofija su u međuvremenu objavili da će se strogo držati normi Europske unije. Ponuđenim subvencijama se neće kršiti pravila zajedničkog tržišta. Volkswagen se međutim još nije oglasio povodom informacija iz Bugarske i Rumunjske.

U Rumunjskoj se još kasnih 1960-ih pričalo kako je VW zainteresiran za gradnju tvornice u tadašnjoj komunističkoj Rumunjskoj. Ali, diktator Nicolae Ceausesku nije prihvatio ni predviđeno mjesto gradnje tvornice u Transilvaniji u središnjoj Rumunjskoj, a ni kvotu pripadnika njemačke manjine koja je trebala biti zaposlena u tvornici. Subvencije za gradnju tvornice automobila tada je dobio Renault, francuska matična kompanija rumunjskog proizvođača automobila Dacia.