SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IPO
 
Objavljena inicijalna javna ponuda Saudi Aramca
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 03.11.2019. - 09:18:48
RIJAD – Saudijska Arabija je danas formalno objavila Inicijalnu javnu ponudu dionica (IPO) državnog naftnog giganta „Aramco".

Prijestolonasljednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman složio se u petak da ta odluka bude danas objavljena.

„Prijestolonasljednik je konačno dao zeleno svjetlo", rekao je jedan izvor agenciji Reuters.

Dužnosnici i savjetnici kompanije održali su u petak sastanke s investitorima u pokušaju da za kompaniju postignu vrijednost što je moguće bližu dvije tisuće milijardi dolara uoči očekivanog izlaska na burzu u nedjelju, navode izvori.

Iako je prijestolonasljednik Mohamed početkom 2016. godine vrijednost kompanije procijenio na tu sumu, bankari i dobri poznavatelji prilika kažu da je vrijednost „Aramca" niža, tisuću i petstotina milijardi dolara.

No, čak i po toj cijeni, „Aramco" bi i dalje vrijedio barem 50 posto više od najvrjednijih sjetskih kompanija, Microsofta i Applea, od kojih svaka ima tržišnu kapitalizaciju od oko tisuću milijardi dolara.

Rijad na saudijskoj burzi želi izlistati udjel od jedan do dva posto kako bi prikupio najmanje 20 do 40 milijardi dolara.

Ako ugovor premaši 25 milijardi USD, „Aramco" će nadmašiti „Alibabin" IPO vredan 25 milijardi dolara iz 2014. godine i postati najveći IPO na svijetu.