GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Obiteljske kuće ponovno su hit na tržištu nekretnina

Obiteljske kuće ponovno su hit na tržištu nekretnina
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.01.2020 / 19:35
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Tržište nekretnina, barem prema traženim cijenama, vraća se na pretkrizne razine, a ubrzava se i volumen trgovanja te broj transakcija, piše u subotu Večernji list.

Ekonomski institut Zagreb objavio je zajedno s resornim ministarstvom graditeljstva drugo izdanje Pregleda tržišta nekretnina u Hrvatskoj za 2018. godinu koje pokazuje da je 2018. godine u Hrvatskoj bilo 104 tisuće kupoprodaja nekretnina, a vrijednost prodanih nekretnina bila je 32 milijarde kuna, odnosno 8,4 posto hrvatskog BDP-a, navodi dnevnik.

Dominira prodaja poljoprivrednog zemljišta s gotovo 40 tisuća transakcija, no vrijednost prodane zemlje pala je u odnosu na godinu prije i bila je oko 1,6 milijardi kuna. Najviše se novca vrti u stambenom fondu – oko 13 milijardi kuna, građevinskom zemljištu oko šest te obiteljskim kućama oko 5,7 milijardi kuna. U promatranoj godini povećao se broj stanova koji su promijenili vlasnika za oko 1500 na blizu 24 tisuće stanova, ali prodano je i oko četiri tisuće kuća više – vlasnike je promijenilo nešto više od 11 tisuća kuća.

Analiza kupoprodajnih ugovora ne potvrđuje da je došlo do dramatičnog povećanja cijena nekretnina, kakav se dojam može steći prema traženim cijenama nekretnina. Primjerice, u gradu Zagrebu medijalna cijena prodanih stanova bila je 2018. godine 4,9 posto veća nego 2017. godine, i iznosila je 9459 kuna po kvadratu. Medijalna cijena znači da je polovica od nešto više od osam tisuća prodanih stanova išlo ispod te cijene, a druga polovica je bila skuplja.

Kad je riječ o drugim dijelovima Hrvatske, najveći skok cijena stanova imala je Splitsko-dalmatinska županija – oko osam posto sa srednjom cijenom kvadrata od 11.669 kuna te Istarska – 6,7 posto – ali srednjom cijenom od 8722 kune. Cijene su u 2018. u odnosu na 2017. godinu pale u jedanaest županija, a najviše u Koprivničko-križevačkoj i to 17 posto (4981 kunu), Ličko-senjskoj (5469 kuna) te Požeško-slavonskoj 11 posto, gdje se kvadrat stana plaćao 3636 kuna. Niže cijene prodanih stanova bilježe se i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, inače hrvatskom rekorderu po skupoći, a te 2018. godine u najjužnijoj županiji prodano je 520 stanova čiji je kvadrat pojeftinio oko pet posto na 12.158 kuna.

Što se tiče obiteljskih kuća, znatno više cijene postižu se u gradovima i općinama na prostoru jadranske Hrvatske. Najviše medijalne cijene kuća su u Dubrovniku – oko 12 tisuća kuna, cijena kvadrata kuće u 29 priobalnih i otočnih gradova i općina kretala se od 5-10 tisuća kuna, dok je kvadratni metar kuće u 190 gradova i općina u kontinentalnim dijelovima Hrvatske bio ispod tisuću kuna, donosi Večernji list.

Tagovi: obiteljske kuće, tržište nekretnina, nekretnina
PROČITAJ I OVO
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
PROTIVLJENJE
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska poljoprivredna komora traže da se hitno izvan snage stavi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a HPK je u međuvremenu pokrenuo i ocjenu ustavnosti zakona i zatražio sastanak s premijerom Plenkovićem.
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
PAD
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja novih kuća i stanova u Sjedinjenim Državama pala je 0,3 posto na mjesečnoj razini na 662.000 jedinica na godišnjoj razini, objavilo je Ministarstvo trgovine.
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
STANOVI
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
ZAGREB - U Hrvatskoj je trenutačno u ponudi oko 8 tisuća stanova za najam, od toga ih je više od tri tisuće u Zagrebu. Potražnja je velika, ponuda sve lošija, a cijene najma, već smo spomenuli - neprekidno rastu.
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
AKVIZICIJE
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
ZAGREB - Tvrtka Medi-lab u vlasništvu Marka Džepine kupila je nekretninu Jadran tvornice čarapa u Resniku površine nešto manje od 1,5 hektara na javnoj dražbi održanoj 5. ožujka, a potom je Općinski građanski sud u Zagrebu zaključio da se ta nekretnina kupcu preda u posjed.
Hotel Jugoslavija prodan za 27 milijuna eura
PRODAJA
Hotel Jugoslavija prodan za 27 milijuna eura
BEOGRAD - Hotel Jugoslavija prodan je u petak na dražbi po početnoj cijeni od 3.176.997.271 dinar, što je nešto više od 27 milijuna eura. Kupac je MV Investment u vlasništvu Millennium tima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE