SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REGULATIVA
 
Novi zakon u Crnoj Gori: Bar četiri zvjezdice za nacionalne restorane
Autor/izvor: SEEbiz / RTCG
Datum objave: 24.02.2018. - 13:27:03
PODGORICA - Nacionalni restorani u Crnoj Gori će, prema novom Zakonu o turizmu, morati da imaju četiri i pet zvjezdica.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma su objasnili da će, kao i do sada, oni davati odobrenje za obavljanje djelatnosti, dok će njihova komisija kategorisati nacionalne restorane.

"Nacionalni restorani čine 70 odsto ukupne ponude. Ukoliko restoran sadrži i posebne elemente dizajna i dekora i određene karakteristike usluga, uz nacionalni može koristiti naziv unikatni", rekli su Pobjedi iz Ministarstva.

Prema pravilniku, restoran kategorije pet zvjezdica treba da ima najviši kvalitet usluge i komfora, ekskluzivni izgled i dizajnirani enterijer, sa najmanje 1,8 kvadratnih metara po stolici.

Neki od standarda su i da sto treba da bude opremljen stolnjacima i salvetama visokog kvaliteta, jelovnikom ekskluzivno dizajniranom ili u kožnom povezu na najmanje četiri jezika, sa jelovnikom kuće i 15 jela po narudžbi, od čega obavezno

osam internacionalnih, vinskom kartom na crnogorskom i najmanje jednom stranom jeziku, kao i kartu koktela.

Posuđe treba da bude od visoko kvalitetnog materijala, amblemirano posuđe, pribor za jelo i čaše odgovarajućeg dizajna, usklađene s ponudom pića, a aperitiv bar treba da bude opremljen kafematom, ledomatom, sokovnikom i mašinom za pranje čaša.

"Ponuda vina treba da sadrži 20 vrsta vina, od kojih su deset kvalitetna i pet vrhunska vina sa geografskim porijeklom, šampanjac, konjak, uz profesionalno serviranje u odgovarajućoj posudi. Restoran treba da bude osposobljen za pripremu unikatnih jela uz kombinovanje vrhunskih kulinarskih tehnika", navodi se u pravilniku o kategorizaciji.

Restoran mora da ima i parking neposredno uz objekat i obezbijeđeno čuvanje vozila.