SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OTPAD
 
Novi zakon: Smeće će se bacati u šest vrsta kontejnera
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji.hr
Datum objave: 23.08.2013. - 09:02:42
ZAGREB - Plastika, papir, ostaci hrane, staklo, baterije, lijekovi kojima je prošao rok trajanja ili, pak, zauljena tkanina ili karton ne bacaju se u kantu za smeće, obično smještene negdje u kuhinji. Sve se sortira i iznosi.
Po gradu su postavljeni posebni kontejneri za svaku vrstu otpada. Upotrijebljene baterije vraćaju se u prodavaonice, gdje su postavljene kutije za tu svrhu, piše Jutarnji list.

Lijekovi čiji je rok trajanja istekao odnose se u ljekarnu. Tako još od 1987. sa smećem postupaju Austrijanci, koji recikliraju i kompostiraju 70 posto otpada, pri čemu su u europskom vrhu. Savjesni i disciplinirani Nijemci, pak, ovih dana zahtijevaju od vlasti da im se postave kontejneri za - četkice za zube!? Ne znaju bi li ih bacili u sivu vreću za ostali otpad ili u žutu za plastiku.

U Hrvatskoj je 23. srpnja stupio na snagu Zakon o gospodarenju otpadom. Cilj mu je da se do 2018. sva smetlišta zatvore. Do 2015. svaki će grad i općina morati uvesti strogu selekciju otpada, ali će ga morati razvrstavati i sami građani, tvrtke i javne ustanove. U nekim se dijelovima zemlje kontejneri već počinju postavljati.

- U nizu pravilnika za svaku kategoriju otpada, koji su u izradi, detaljno će se propisati kako se postupa s pojedinom kategorijom otpada i ponudit će se modeli postupanja među kojima će jedinice lokalne samouprave odabrati njima financijski i operativno najprihvatljiviji.

Što prije će sami morati odlučiti hoće li ostaviti obične kante za sav otpad i odvoziti ga kamionima do trake za razvrstavanje ili postaviti kontejnere za svaku kategoriju otpada.

Na primjer, gradić na otoku u kojem tijekom dva turistička mjeseca ima nekoliko puta više stanovnika nego u ostatku godine nema iste potrebe kao grad Zagreb - kažu u Ministarstvu zaštite okoliša.