DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
STRANKE
 
Nova slovenska stranka Solidarnost obećava borbu protiv neoliberalizma
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 14.12.2013. - 16:59:34
LJUBLJANA - Nova slovenska politička stranka osnovana je u subotu na osnivačkom kongresu u Ljubljani koji je okupio više od 200 osnivača, a nazvana je "Solidarnost".
Stranka je nastala udruživanjem triju "pobunjeničkih" pokreta koji su prije godinu dana pokrenuli demonstracije protiv "političkih i gospodarskih elita", izazvavši pad vlade Janeza Janše.

Osnivači nove stranke najavili su da će njihovi ciljevi biti borba za socijalnu državu i "povratak politike narodu", te da će nastojati stvoriti alternativu neoliberalnoj ideologiji koju zastupaju već etablirane stranke.

"Želimo onemogućiti autoritarni način vladanja koji se ciklično ponavlja, a naš je cilj i gradnja solidarnosti kao alternative neoliberalizmu", rekao je na osnivačkom kongresu dr. Dušan Keber, nekadašnji ministar zdravstva.

"Ova će godina ostati zapisana kao godina kad su Slovenci došli do spoznaje da treba oblikovati novi društveni ugovor i novu političku kulturu", rekao je na kongresu povjesničar dr. Dušan Pirjevec, jedan od osnivača nove stranke.

Foto: Delo