SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROCJENE
 
Njemački institut: Facebookova libra mogla bi smanjiti valutne rizike
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 28.06.2019. - 16:18:00
Zadnja izmjena: 28.06.2019. - 19:53:18
BERLIN - Virtualna valuta Libra koju planira uvesti društvena mreža Facebook mogla bi pozitivno utjecati na prekogranične transakcije, ocijenili su u petak u njemačkom institutu za ekonomska istraživanju IW sa sjedištem u Koelnu.

Tvrtke bi mogle ograničiti svoju izloženost tečajnom riziku jer je libra zapravo privatna globalna valutna unija, izjavio je u petak viši ekonomist za monetarnu politiku toga instituta Markus Demary.

"U librinoj mreži ne postoji rizik promjene tečaja. On je prisutan samo u transakcijama između libre i eura odnosno dolara", dodaje Demary.

Upozorava ipak da nije moguće procijeniti hoće li libra biti uspješna, podsjećajući da bitcoin nije ušao u široku upotrebu već ga koristi tek malena i zatvorena zajednice koja teži anonimnosti.

"Nasuprot tome, Facebook koristi većina stanovništva za koju anonimnost i zaštita podataka nisu toliko važni", ističe ekonomist IW-a.

Hoće li libra uspješno konkurirati euru i dolaru po Demaryju ovisi o tri faktora - sigurnosti, zaštiti podataka i broju korisnika.

Napominje također da su elektronički prijenosi u eurima trenutno iznimno sigurni, a zaštita podataka zajamčena, što s librom zasada nije slučaj.