SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POBOLJŠANJE
 
Njemački građevinski sektor podigao procjene godišnjih prihoda
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 11.09.2019. - 07:19:46
BERLIN - Njemački građevinski sektor u utorak je povisio procjene prihoda, predviđajući njihov gotovo 9-postotni rast u ovoj godini, nagovješćujući nastavak razdoblja procvata aktivnosti u jednom od rijetkih pokretača rasta najvećeg europskog gospodarstva.

"Još uvijek pozitivno ocjenjujemo stanje u našem sektoru", rekao je Reinhard Quast iz njemačke udruge građevinskih tvrtki ZDB.

Građevinski sektor trenutno je vodeći pokretač rasta u zemlji, dodao je Quast.

ZDB je podigao procjenu rasta prihoda u ovoj godini na 8,7 posto, s do sada prognoziranih šest posto. U idućoj godini očekuju njihovo povećanje za pet posto.

Prihodi od stanogradnje u ovoj bi godini trebali porasti devet posto, objavio je ZDB, uz potporu fiskalnih poticaja Nijemcima u kupnji stambenih nekretnina. Time vlada ujedno želi ublažiti problem manjka stambenog prostora.

Sektor gradnje poslovnih prostora trebao bi ove godine zabilježiti 7,5-postotni rast, s obzirom na procjene o stabilnom snažnom rastu u trećem tromjesečju. U posljednjem tromjesečju tempo bi trebao oslabiti, dodaju u ZDB-u, pozivajući se na manji broj građevinskih dozvola koje znače i manja ulaganja.

Budući da je izvoz pogođen trgovinskim sukobima, usporavanjem svjetskog gospodarstva i sve većim kaosom pred brexit, njemačko se gospodarstvo sve više oslanja na snažnu domaću potrošnju, poduprtu visokom zaposlenošću i velikom potražnjom u građevinskom sektoru.

Odvojeno je u utorak udruga njemačkih maloprodajnih tvrtki HDE potvrdila prognozu 2-postotnog rasta u ovoj godini.

Usporedbe radi, vlada procjenjuje da će gospodarstvo u cjelini ove godine porasti samo 0,5 posto, nakon 1,5 posto u 2018..

Zbog slabijeg izvoza njemačko je gospodarstvo u drugom tromjesečju palo za 0,1 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, a slabi ekonomski podaci u idućim mjesecima potaknuli su zabrinutost da bi se gospodarske aktivnosti mogle smanjiti i u trećem tromjesečju, čime bi Njemačka tehnički zakoračila u recesiju.