GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački DAX u 2019. godini skočio 25,5%

Njemački DAX u 2019. godini skočio 25,5%
INDEKSI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.01.2020 / 19:22
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle

BERLIN - U drugoj polovici godine se njemačko gospodarstvo pomalo umorilo od rasta. Ali burzi ide odlično: DAX se i 2019. popeo za preko četvrtine svoje vrijednosti. Taj paradoks ima i svoju logiku...

U proteklih 12 mjeseci se glavni indeks Njemačke burze u Frankfurtu popeo za 25,5% na 13.249 bodova. Među najvećim njemačkim tvrtkama izlistanim u DAX-u ima doista spektakularnih uspjeha: ako ste bili mudri i prošle godine kupili dionice proizvođača turbina MTU u vrijednosti od 1000 eura, danas one vrijede preko 1600 eura. Pametni nisu kupili tek tenisice Adidasa nego njegove dionice: i tamo dobit nije mnogo manja. Lijepo su prošli i vlasnici dionica Njemačke pošte ili energetskog koncerna RWE jer su i njihovi papiri porasli za preko 40% vrijednosti – da sad još ne spominjemo i dividendu.

Neki njemački koncerni i tvrtke iz DAX-a nisu baš bili tako uspješni: tvrtka za usluge financijskih transakcija Wirecard je izgubila 19% svoje vrijednosti, dioničarima baš ne ulijeva povjerenja niti poslovna politika zračnog prijevoznika Lufthanse (-19,05%), a tu su i nevolje automobilske industrije koje su onda i Continentala natjerale u minus (-4,55%).

No čak i ti minusi su gotovo beznačajni obzirom na crne oblake koji su se prošle, 2019. nadvili na svjetsko gospodarstvo: još zapravo niti danas nitko ne zna, kako će izgledati i koje će posljedice imati Johnsonov Brexit „pod svaku cijenu" koncem ovog mjeseca, stalno vreba opasnost da će i američki predsjednik Trump potpisati odluku o nekim novim carinama, a i trgovački sukob sa Kinom je već posve konkretna prijetnja globalnim tokovima razmjene.

I sama Njemačka se naizgled umorila od rasta: BDP je ljetos čak zabilježio minus i to doista jest uplašilo i DAX početkom kolovoza. Ali baš kao što je stara uzrečica američkog financijskog mogula Warrena Buffetta „budi hrabar kad su drugi uplašeni", tako se i Njemačka burza brzo oporavila i jurnula u nove rekorde. Tim više što se brzo pokazalo kako se njemačko gospodarstvo doista jest umorilo, ali samo zato jer je već previše dugo radilo gotovo „punom parom" gdje je onda i fizički, dakle zbog stanja proizvodnih pogona trebao predah kako bi se krenulo dalje.

Njemački direktori su još uvijek oprezni i teško se odlučuju na investicije već i zato jer teško mogu vjerovati da uspjeh može potrajati vječito. Ali kada je riječ o burzi, čini se da je samo nebo granica: ne samo prošla godina nego je i čitavo desetljeće bilo odlično. Doduše na početku je bila godina 2009. kad je kriza teško pogodila gotovo sve zemlje Europe, ali od tog ponora – DAX je pao na 3.589 bodova – je narastao astronomskih 270%. U Commerzbank upozoravaju kako rast vrijednosti dionica traje zapravo već dvanaestu godinu, što je najduži sustavni rast bez „trzavica" koje bi premašile 20% od doba njemačkog „gospodarskog čuda" 1960.

Usprkos tom paradoksu između opreza direktora tvrtki i oduševljenja špekulanata na burzama, sve se čini da će rast vrijednosti na burzama nastaviti i u ovim dvadesetim godinama našeg stoljeća. Jer ti rekordi ne samo na Njemačkoj burzi sve manje imaju temelja u poslovanju neke tvrtke koliko u ozbiljnom problemu investitora: kamo s novcem? Kako je najavila i nova šefica Europske središnje banke Christine Lagarde, u dogledno doba se neće bitno mijenjati politika „jeftinog" novca i niskih kamata. A to zapravo pogoduje burzi na čak dva načina: ne samo niskom kamatom, nego će i drugi oblici ulaganja još jedva davati ikakvu dobit.

Jedini izlaz je burza – i to čine mnogi. Dionica je zapravo roba kao svaka druga: ako je svi žele, onda će i vrijednost rasti. Stručnjaci Deutsche Bank zato procjenjuju kako će DAX na koncu 2020. biti i preko 14.000 bodova i na prvi pogled, sve svjedoči da će biti tako.

Ali kao što to nije samo kod tržišta vrijednosnicama, sve prognoze su nezahvalna rabota. Svako tržište nije samo računica i matematika, nego je tu mnoštvo psihologije i „mentaliteta čopora". Na prvi prasak se opet svi mogu dati u bijeg – a i dalje nema malo opasnosti gdje bi nešto moglo „puknuti".

Tu nije samo riječ o opasnosti pravog „pucanja" i eskalacije sukoba na primjer sa Iranom, nego su očite opasnosti i u samoj zoni eura. Italija je još uvijek opasna slaba točka zajednička valute i pitanje je hoće li tamošnja vlada preživjeti ovu godinu – i osam regionalnih izbora koji se održavaju u Italiji 2020. Vjerojatno će svaka vlada u Rimu ipak shvatiti kako joj je bolje ostati u krilu eura, ali i to su tek procjene. Izbori čekaju i Amerikance i tu se stručnjaci nadaju kako Trump neće povlačiti donositi veće odluke da ne ugrozi svoje izglede ostati u Bijeloj kući.

Ali – jeste li toliko sigurni u sve to da bi na tu kartu uložili svoj novac? To je pitanje na koje će i ove godine investitori morati dati svoj odgovor.

Tagovi: EU tržišta, Deutsche Boerse, DAX indekxs, DAX, Lufthansa, Adidas, Commerzbank, Continental
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
SKOK
Wall Street: Uzlet Nasdaqa na krilima sjajnih rezultata tehnoloških kompanija
NEW YORK - Američki indeksi skočili u petak, a S&P 500 i Nasdaq Composite krenuli su prema svom najboljem tjednu od studenog dok su se velika tehnološka imena oporavljala zahvaljujući snažnim zaradama, a trgovci proučavali svježe podatke o inflaciji u SAD-u.
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
INTERES
Križaj i Ljevnaić zainteresirani za skijalište Kanin
LJUBLJANA - Srpska tvrtka Ri-komerc Beograd zainteresirana je za ulaganje u skijalište Kanin, koje ne radi od prošle jeseni. U njegovo ime s predstavnicima države pregovarao je bivši skijaš i poduzetnik Bojan Križaj.
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Zvečevo nastavilo uzlet, indeksi rasli
ZAGREB - Kraj tjedna donio je rast indeksa na Zagrebačkoj burzi uz solidan promet.
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OBVEZNICE
Žigman: Bilo bi poželjno sva buduća izdanja obveznica ostanu na domaćem tržištu
OPATIJA - U sklopu dvodnevne konferencije „Financijsko tržište“ koju tradicionalno organiziraju HUB, HNB i HANFA, svoje poglede na aktualnu financijsku situaciju i izazove iznijeli su ugledni ekonomosti, među kojima je i predsjednik je Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman.
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
KAZNE
Venecija: Prvog dana naplaćeno 15.700 ulaznica
VENECIJA - U Veneciji je u četvrtak turistima naplaćena ulaznica za prvi posjet gradu. Prema podacima gradskih vlasti, ulaznicu je platilo 15.700 posjetitelja. Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro je nakon prvog dana probno uvođenje poreza ocijenio uspješnim. Neki su stanovnici ipak bili manje zadovoljni, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali prosvjedom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE