GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačke industrijske narudžbe pale u studenome

Njemačke industrijske narudžbe pale u studenome
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.01.2020 / 12:24
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačke industrijske narudžbe pale su u studenome zbog slabe inozemne potražnje i nedostatka velikih ugovora, pokazali su podaci objavljeni u srijedu, signalizirajući da se nevoljama u proizvodnom sektoru najvećeg europskog gospodarstva još ne nazire kraj.

Nove industrijske narudžbe pale su u studenome za 1,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, najsnažnije od prošlogodišnjeg srpnja, pokazuju podaci ministarstva gospodarstva i energetike.

U listopadu narudžbe su prema revidiranim podacima porasle 0,2 posto.

Inozemna potražnja za njemačkim proizvodima potonula je u studenome 3,1 posto, najsnažnije od veljače, dok je domaća potražnja porasla 1,6 posto.

Kada se isključe narudžbe velike vrijednosti, industrija je u studenome bilježila rast ukupne potražnje za jedan posto.

"Priljev novih narudžbi stabilizirao je u proteklim mjesecima na niskoj razini a poslovna očekivanja u prerađivačkoj industriji blago su poboljšana", napominju u ministarstvu.

Izvozno orijentirane njemačke proizvođače prošle je godine teško pogodilo slabljenje inozemne potražnje i poslovna neizvjesnost povezana s trgovinskim sporovima i odlukom Britanije da napusti Europsku uniju.

Na početku nove godine tim se problemima pridružila i eskalacija vojnih sukoba između Sjedinjenih Država i Irana, upozorava ekonomist VP Banka Thomas Gitzel.

Prema važećim je procjenama njemačko gospodarstvo u 2019. poraslo samo 0,5 posto, nakon 1,5-postotnog rasta u godini ranije. Njemački statistički ured objavit će preliminarne procjene o rastu bruto domaćeg proizvoda sredinom siječnja.

Za ovu godinu njemačka vlada prognozira 1-postotni rast, ukazujući da veći broj radnih dana. Prema kalendarski prilagođenim podacima, BDP bi po vladinim procjenama trebao porasti 0,6 posto.

Tagovi: Njemačke industrijske narudžbe, njemačka ekonomija, njemačka industrija
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE