SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REGULATIVA
 
Njemačka želi bolju kontrolu, ali ne i isključenje Huaweija
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 12.02.2019. - 20:04:58
BERLIN – Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer želi promijeniti njemački zakon o telekomunikacijama kako bi se stroži propisi primjenjivali na sve strane dobavljače, prema saznanjima medijske mreže RND.

Pozivajući se na izjave sudionika sastanka njemačkih konzervativaca i socijaldemokrata, koji zajedno čine „veliku koaliciju“ u parlamentu, RND je izvijestio da je Seehoferov cilj prvenstveno bolja kontrola kineske telekomunikacijske kompanije Huawei, a ne njeno isključivanje s njemačkog tržišta, prenosi Reuters.

Njemačka vlada dodatno će se konzultirati s telekom operaterima i dobavljačima prije nego odluči hoće li dopustiti da kineske tvrtke, kao što su Huawei Technologies, sudjeluju u izgradnji budućih 5G mobilnih mreža, rekao je visoki izvor.

Odluka ne treba očekivati u sljedeća dva tjedna, dodao je izvor, nakon što su ministri prošlog tjedna razmotrili to pitanje u kontekstu poziva SAD-a europskim saveznicima da isključe kineske kompanije zbog nacionalne sigurnosti.

Neki vladini i industrijski lideri nadaju se da će se iznjedriti jasan stav o temeljnim pravilima za 5G prije nego što Njemačka iraspiše natječaj za izgradnju mreža sljedeće generacije na dražbi radiofrekvencijskog spektra koja se očekuje krajem ožujka.