SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
TREND
 
Njemačka: Stranci plaćaju više stanarine
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 11.01.2017. - 11:54:04
BERLIN -  Građani Njemačke stranog porijekla plaćaju u prosjeku više stanarine i na raspolaganju im stoji manje stambenog prostora nego građanima bez migracijske pozadine, objavio je u srijedu njemački Statistički zavod. 

"Građani s migrantskom pozadinom u prosjeku plaćaju 7,26 eura stanarine po četvornom metru (bez režija), što je više nego kod stanovnika bez migracijskih korijena, koji u prosjeku izdvajaju 6,69 eura", stoji u priopćenju.

 Statističari ovu razliku djelomice objašnjavaju činjenicom da stranci natprosječno često žive u velikim gradovima, gdje su stanarine osjetno više nego u manjim mjestima. No i unutar gradova je primjetna razlika u cijeni najamnine u korist građana s njemačkim korijenima. 

Statistike pokazuju kako strancima na raspolaganju stoji manje stambenog prostora, 32,8 četvornih metara po osobi, što je osjetno manje u usporedbi s domaćim stanovništvom (47,7 kvadrata). Statističari ovu razliku pripisuju i činjenici da stranci žive u većim obiteljima nego domaće stanovništvo. Iz statistika nadalje proizlazi da stranici češće žive u zgradama s 12 i više stanova (6 nasuprot 3 posto), što je u Njemačkoj u pravilu odlika nižeg socijalnog statusa. U prosjeku stranci za stanarinu (bez režija) plaćaju veći udio raspoloživog dohotka po domaćinstvu. Kod stranaca taj udio iznosi 27,3 posto, a kod domaćeg stanovništva 25,1 posto.