DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZABRANE
 
Njemačka produljila zabranu izvoza oružja u Saudijsku Arabiju za šest mjeseci
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 29.03.2019. - 07:54:27
BERLIN - Njemačka je produljila zabranu izvoza oružja u Saudijsku Arabiju za još šest mjeseci, izjavio je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert u četvrtak kasno navečer.

Tjednima je vođena rasprava među članovima vladajuće koalicije, ali zabrana je ostala na snazi sve do 30. rujna, rekao je Seibert nakon sastanka između njemačke kancelarke Angele Merkel i relevantnih ministara za to pitanje, koji je održan u Berlinu.

Njemačka je vlada u ožujku prošle godine odlučila zabraniti izvoz oružja u države koje su uključene u oružane sukobe u Jemenu, koji su doveli do humanitarne krize u toj siromašnoj arapskoj državi, dopuštajući pritom dovršenje isporuka po prethodnim narudžbama.

U prvih godinu dana aktualne njemačke vlade iz te je zemlje Saudijskoj Arabiji i njezinim saveznicima isporučeno oružja u vrijednosti 400 milijuna eura, iako je zabrana bila na snazi. No, njemačka vlada tvrdi kako se radilo o prijašnjim narudžbama koje su morale biti ispoštovane.

Demokršćanska Unija CDU/CSU zalaže se za prekid zabrane izvoza oružja, ukazujući da je ona štetna za odnose Njemačke s najvećim inozemnim saveznicima, dok je želja Socijaldemokratske stranke (SPD), trećeg partnera u velikoj koaliciji, da zabrana bude produžena. Stav socijaldemokrata poklapa se s preporukom iz Ujedinjenih nacija da se članovi međunarodne zajednice suzdrže od distribucije oružja koje bi moglo biti korišteno u jemenskom sukobu.

UN-ovi stručnjaci smatraju da su obje strane uključene u sukob, kako pobunjenici, tako i savez predvođen Saudijskom Arabijom koji podržava aktualnu jemensku vladu, počinile ratne zločine, s time da se potonjima pripisuje krivnja za najveći broj civilnih žrtava.