SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTEZI
 
Njemačka osniva državni investicijski fond radi zaštite kompanija od inozemnih preuzimanja
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 20.03.2019. - 17:51:00
Zadnja izmjena: 20.03.2019. - 22:06:06
BERLIN - Njemačka namjerava do kraja godine usvojiti zakon o osnivanju državnog fonda koji će štititi kompanije od inozemnih preuzimanja, kazali su vladini izvori, dodajući da u Berlinu uviđaju da više ne mogu sve prepustiti tržištu.

Ministar gospodarstva predložio je osnivanje takvog fonda u veljači u sklopu nove industrijske strategije. U tom su dokumetu kao ključni industrijski sektori u sljedećem desetljeću izdvojeni sektor čelika i aluminija, kemijski i sektor proizvodnje i projektiranja strojeva, optika, automobilski i sektor medicinske opreme, zelene tehnologije, vojna industrija, zrakoplovstvo i trodimenzionalno printanje.

Među kompanijama čiji je opstanak Altmaier ocijenio ključnim za gospodarstvo u cjelini izdvojeni su, između ostalog, Deutsche Bank, Thyssenkrupp, Siemens i veliki njemački proizvođači automobila.

Vlada radi na nacrtima zakona a fond bi mogao početi s radom sljedeće godine, kazala su u utorak tri izvora za Reuters.

Zamišljeno je da državni investicijski fond surađuje s privatnim sektorom na kupnji vlasničkih udjela u kompanijama kako bi se otkonila neželjena preuzimanja, kazala su dva visoka izvora u vladi koja su željela ostati anonimna.

Država bi mogla kupiti udio i potom ga u što kraćem roku prodati privatnim investitorima, kazao je jedan od njih.

Drugi pak dodaje da bi u pojedinim slučajevima fond mogao od samog početka surađivati s privatnim ulagačima.

"Njemačka je dosada previše zazirala od definiranja vlastitih interesa. To se počelo mijenjati", kazao je prvi izvor.

"Vidimo da više ne možemo sjediti prekriženih ruku i sve prepustiti tržištu", dodao je.

"To znači da je potrebna veća zaštita države", naglasio je.

Fondom bi mogla upravljati državna razvojna banka KfW ili bi se osnovala sasvim nova institucija koja bi upravljala vlasničkim udjelima, napominje drugi izvor.

Ulaganja bi bila ograničena na "posve iznimne slučajeve", a udjeli bi se kupovali na ograničeni vremenski period, kazao je glasnogovonik ministarstva gospodarstva

Ti bi slučajevi uglavnom ciljali na zaštitu ključne infrastrukture i temeljili bi se na ocjeni vlade da određeni investitor izvan Europe predstavlja prijetnju nacionalnim interesima Njemačke, kazao je glasnogovornik.

"O toj se ideji i njezinoj mogućoj realizaciji raspravlja u nastavku procesa utvrđivanja industrijske strategije", pojasnio je, ne želeći komentirati moguću vrijednost budućeg fonda.

Desetljećima su njemački političari slijedili "ordoliberalna" načela poslijeratnog ministra gospodarstva Ludwiga Erharda, koji je smatrao da o gubitnicima i dobitnicima mora odlučivati tržište. Zadaća je države tek da osigura okvir za ravnopravno natjecanje, tvrdio je Erhard.

Aktualni je zaokret u Berlinu odgovor na preobražaj Kine iz klijenta u konkurenta. Dodatni su poticaj prijetnje američkog predsjednika Donalda Trumpa jednostranim trgovinskim sankcijama i višim carinama, ističu izvori u vladi.

Tome valja dodati i razmatranja u Europskoj uniji o izmjeni industrijske strategije i odnosima s Kinom s obzirom na pojačana ulaganja kineskih državnih poduzeća u važne sektore europske privrede.