DiWagner
SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROBLEMI
 
Njemačka kemijska i farmaceutska industrija u problemima zbog slabe potražnje i neizvjesnosti
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 04.09.2019. - 18:15:34
BERLIN - Slabiji priljev narudžbi klijenata u industriji i globalna gospodarska neizvjesnost ne prestaju stvarati probleme njemačkoj kemijskoj i farmaceutskoj industriji, upozorilo je u srijedu nadležno udruženje, snizivši po treći puta prognoze za cijelu godinu.

Budući da opskrbljuje mnogim primarnim proizvodima, kemijska industrija smatra se važnim pokazateljem ekonomskih kretanja u cjelokupnom gospodarstvu, podsjeća dpa.

Treći industrijski sektor po veličini u Njemačkoj već se dulje razdoblje bori s problemima - proizvodnja mu je u drugom tromjesečju pala 0,7 posto u odnosu na prva tri mjeseca, te za 8,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, prema podacima Njemačkog udruženja kemijske industrije (VCI).

U udruženju pad pripisuju slaboj potražnji klijenata u domaćoj industriji, pri čemu problemi nisu ograničeni isključivo na automobilski sektor. Ukazuju i na pad narudžbi iz Europe, najvažnijeg im stranog tržišta.

Zbog slabih rezultata u razdoblju od travnja do lipnja VCI je po treći put snizio procjene poslovnih rezultata toga sektora u 2019.
Tako bi se po njihovim novim procjenama proizvodnja ove godine trebala smanjiti za šest posto. U prosincu prošle godine prognozirali su njezin 1,5-postotni rast.
Uz fluktuacije u gospodarstvu, među razlozima za pad navode i završetak proizvodnje važnog lijeka u Njemačkoj.

Prihodi sektora koji zapošljava gotovo 465 tisuća radnika u drugom su tromjesečju stagnirali na kvartalnoj razini, na 48 milijardi eura. U odnosu na rekordnu razinu u 2018. niži su za 4,3 posto.

U cijeloj 2018. također su dosegnuli rekord, od 203 milijarde eura. Za cijelu 2019. godinu VCI sada predviđa pad prihoda za pet posto, na 193 milijarde eura.

Upozoravaju i da poboljšanje nije na vidiku.

"Kompanije više ne očekuju oporavak njemačkog i europskog kemijskog poslovanja", zaključio je predsjednik Hans van Bylen.

"Zbog geopolitičkih rizika, mogu se očekivati tek mali poticaji rastu od trgovine sa SAD-om i Azijom", navodi van Bylen.

U Europi, kako napominju u VCI-ju, situaciju dodatno otežava opasnost neuređenog brexita.
Naglašavaju pritom da kemijska industrija posluje s visokim stupnjem iskoristivosti kapaciteta od 83,4 posto.