SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
USPORAVANJE
 
Njemačka ekonomija mogla bi usporiti u drugoj polovini godine
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.09.2017. - 12:41:12
BERLIN - Njemačko gospodarstvo moglo bi blago usporiti u drugoj polovini godine, procijenilo je u utorak ministarstvo gospodarstva, ukazujući na slabiju potrošnju kućanstava i industrijsku proizvodnju.

Uzlet najvećeg europskog gospodarstva najvećim se dijelom oslanja na osobnu potrošnju, čiji su motori rekordna zaposlenost, rast realnih plaća i niski troškovi zaduživanja.

"Njemačko gospodarstvo nastavit će rasti i u drugoj polovini godine, iako vjerojatno nešto slabijom dinamikom", procjenjuju u ministarstvu u redovnom mjesečnom izvješću.

Osobna potrošnja i dalje će po njihovoj procjeni biti važan pokretač gospodarskog rasta ali donekle prigušeno raspoloženje u maloprodajnom sektoru možda signalizira njezino blago usporavanje u trećem tromjesečju, nakon snažnog drugog tromjesečja, dodaju.
Njihovo izvješće time uvažava slabije podatke iz prethodnog razdoblja, uključujući neočekivani pad novih narudžbi u industriji zbog anemične domaće potražnje i stagnaciju industrijske prozivodnje u srpnju.
Paralelno je promet u maloprodaji pao snažnije nego što se očekivalo, nagovješćujući posustajanje potrošnje kućanstava na početku trećeg tromjesečja.

Među pozitivnim signalima u ministarstvu izdvajaju relativno visoku razinu optimizma među poslovnim čelnicima i nastavak pojačanog zapošljavanja.

"U predstojećem bi razdoblju rast zaposlenosti mogao biti sporiji a i proizvodnja u industriji i građevinskom sektoru mogla bi rasti prilično slabašnim tempom", dodaju.

Njemačko je gospodarstvo u prva tri ovogodišnja mjeseca poraslo 0,7 posto na tromjesečnoj razini i 0,6 posto u razdoblju od travanja do lipnja, zahvaljujući pojačanoj osobnoj i javnoj potrošnji i većim ulaganjima u nekretnine i strojeve.

"Neto doprinos vanjskotrgovinske razmjene ukupnom ekonomskom rastu u prvoj polovini godine bio je blago pozitivan", konstatiraju u ministarstvu, dok domaću potražnju potiče snažno tržište rada.

Pozitivno su na gospodarstvo utjecale i niske kamatne stope Europske središnje banke (ECB) i niže cijene nafte, primjećuju u ministarstvu.
Međunarodni monetarni fond (MMF) procjenjuje da će njemačko gospodarstvo ove godine porasti 1,8 posto u realnom izrazu, te 1,6 posto u 2018. godini. Bio bi to nešto slabiji rast nego u 2016. godini kada su aktivnosti u Njemačkoj porasle 1,9 posto, najsnažnije u pet godina.