SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
U PLUSU
 
NIS: Neto dobit prvog kvartala 158 mln dinara
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 25.04.2019. - 17:08:11
BEOGRAD – Kompanija NIS je objavila danas da je u prvom tromesečju ostvarila neto dobit od 158 miliona dinara (1,3 miliona evra), a da je ukupan obim investicija iznosio 8,3 milijarde dinara, što je za šsest posto više nego u istom kvartalu prošle godine.

Pokazatelj EBITDA, odnosno dobit pre plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije, iznosio je 6,3 milijarde dinara, navodi se u saopštenju NIS-a.

Na ostvarene finansijske rezultate NIS grupe uticale su niže prosečne cene nafte u odnosu na prvo tromesečje 2018. godine, kapitalni remont u Rafineriji nafte Pančevo i veća amortizacija, dok su obaveze NIS grupe po osnovu javnih prihoda iznosile 40 milijardi dinara.

„Kapitalni projekti i dalji razvoj NIS-a ostaju naš prioritet i u 2019. godini“, izjavio je generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev.

Za NIS su, kako je dodao, od posebne važnosti modernizacija Rafinerije nafte u Pančevu i radovi na izgradnji postrojenja za duboku preradu.

„Takođe, u saradnji sa partnerima nastavljamo aktivnosti na izgradnji termoelektrane toplane u Pančevu i realizaciji projekta vetroparka Plandište“, izjavio je Tjurdenjev.

U fokusu NIS-a u nastavku godine će, dodaje, biti i povećanje operativne efikasnosti i unapređenje finansijskih i operativnih rezultata na nivou cele grupe.
U prvom tromesečju, najviše ulaganja ostvareno je u oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, dok je od pojedinačnih projekata prioritet bio nastavak investicija u Duboku preradu u Rafineriji nafte Pančevo, navodi se u saopštenju.

Pored toga, učinjeni su konkretni koraci u realizaciji još dva kapitalna projekta.
U martu je započeta izgradnja termoelektrane-toplane (TE-TO) Pančevo, na lokaciji Rafinerije nafte, koju NIS realizuje u partnerstvu sa „Gasprom energoholdingom“.

Takođe, NIS je u saradnji sa MET grupom nastavio angažovanje na projektu vetroparka „Plandište“.
Kada je reč o operativnim pokazateljima, u prvom kvartalu proizvedena je 321 hiljada uslovnih tona nafte i gasa, dok ukupan obim prerade nafte i poluproizvoda iznosi 599 hiljada tona.

Istovremeno, ostvaren je promet naftnih derivata od 726 hiljada tona.

U fokusu NIS grupe bilo je i unapređenje pokazatelja u oblasti bezbednosti na radu pa je tako Indikator povreda sa izgubljenim danima smanjen 38 odsto u odnosu na prvi kvartal prethodne godine.