SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KONTROVERZE
 
Nezaposlenim braniteljima prednost pri zapošljavanju na mjestu ravnatelja
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 24.05.2018. - 08:44:37
ZAGREB - Škole i učenički domovi po novom će nezaposlenim braniteljima Domovinskog rata morati davati prednost pri zapošljavanju na mjestu ravnatelja.

Osim branitelja, kategorije koje će ostvarivati pravo prednosti imenovanja na neku od 1.300 rukovodećih pozicija u školama su i djeca stradalih i nestalih branitelja, hrvatski ratni vojni invalidi, ratni dragovoljci, članovi uže i šire obitelji smrtno stradalog ili nestalog branitelja, piše Jutarnji list..

Ako se na natječaj za ravnatelja škole javi bilo tko iz navedenih kategorija, a ispunjava natječajem propisane uvjete, on jedini ulazi u izbornu proceduru iz koje ispadaju kandidati nebranitelji.

Takvu je pismenu uputu osnovnim i srednjim školama, kao i đačkim domovima, 16. svibnja dala ministrica obrazovanja iz HNS-ove kvote Blaženka Divjak i, sudeći prema reakcijama s terena, šokirala zaposlene u sustavu.

Iz Udruge srednjoškolskih ravnatelja već najavljuju pritužbu na ministričino tumačenje odredbi Zakona o hrvatskim braniteljima.

'Obratit ćemo se, ako treba, i Ustavnom sudu. Ovim su uskraćena naša prava, zaobilazi se Zakon o odgoju i obrazovanju, a na prvo mjesto u školama stavlja se Zakon o braniteljima. Zatražili smo hitnu sjednicu saborskog Odbora za obrazovanje jer smatramo da je status ravnatelja ovim dosegnuo dno', kaže predsjednica Udruge ravnatelja, ujedno ravnateljica Upravne škole u Zagrebu Suzana Hitrec.

Branitelji su prije posljednjih izmjena Zakona o braniteljima imali prednost pri zapošljavanju na nastavničkim poslovima, ali ne i na rukovodećim pozicijama. Zakonskim promjenama koje su stupile na snagu u prosincu 2017. iz stare je verzije Zakona ispala formulacija "osim na rukovodećim pozicijama". Kada su na snagu stupile izmjene Zakona, Udruga ravnatelja obratila se pravnim stručnjacima i dobila tumačenje prema kojem se izbor ravnatelja i dalje provodi po istoj proceduri kao i prije, sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju, ali u slučaju da na kraju izborne procedure postoji situacija izjednačenog broja glasova školskog odbora između branitelja i nebranitelja, prednost imenovanja dobiva branitelj.

Drukčije tumačenje pet mjeseci nakon objave izmjena Zakona o braniteljima dala je, međutim, ministrica obrazovanja.

- Ovim dopisom nezaposleni je branitelj s iskustvom rada u školi u apsolutnoj prednosti jer jedini ulazi u izbornu proceduru. Ostali su obespravljeni, uključujući i postojeće ravnatelje branitelje koji nemaju prednost jer nisu nezaposleni - kaže Hitrec, prema kojoj ovakvim tumačenjem radno mjesto ravnatelja škole ili učeničkog doma postaje mjesto pogodno za zbrinjavanje nezaposlenih branitelja.

Ministrica obrazovanja ovaj je tjedan službeno boravi izvan Hrvatske. U Ministarstvu kažu da su školama morali poslati naputak zbog eksplicitnih odredbi Zakona o braniteljima, kao i očitovanja koje su dobili od Ministarstva branitelja 22. ožujka, a iz kojeg proizlazi da se odredbe Zakona vezane uz prednost pri zapošljavanju primjenjuju i u postupku izbora i imenovanja ravnatelja školskih ustanova, piše Jutarnji list.