SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KATASTROFA
 
Neto gubitak Boeinga od gotovo tri milijarde dolara zbog prizemljenja 737 MAX-a
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 24.07.2019. - 16:56:34
NEW YORK - Američki Boeing u drugom je tromjesečju ove godine zabilježio neto gubitak od gotovo tri milijarde dolara, pokazali su u srijedu podaci najvećeg svjetskog proizvođača zrakoplova pogođenog produljenim prizemljenjem svog najprodavanijeg zrakoplova tipa 737 MAX.

Neto gubitak u drugom je tromjesečju iznosio 2,94 milijarde dolara, dok je u istom razdoblju lani ostvario dobit od 2,2 milijarde dolara.

Prihodi su mu pali za 35 posto, na 15,75 milijardi dolara, pokazalo je poslovno izvješće.

Tvrtka je smanjila proizvodnju tog tipa zrakoplova i zabilježila trošak od gotovo pet milijardi dolara u drugom tromjesečju nakon njihova prizemljenja diljem svijeta u ožujku poslije dvije strašne nesreće u Etiopiji i Indoneziji. U dvije nesreće koje su se dogodile u razmaku od pet mjeseci poginulo je ukupno 346 ljudi.

Trošak prizemljenja spornog zrakoplova o kojem je Boeing još prošli tjedan izvijestio, uključuje naknadu koju će morati platiti zračnim prijevoznicima zbog kašnjenja isporuka.

Iz tvrtke poručuju da će nove prognoze poslovanja za 2019. godinu objaviti nekom drugom prilikom, budući da postojeće procjene, koje su suspendirane u travnju nakon dviju nesreća, ne odražavaju najnovije troškove.

Boeing je također najavio da je prvi let novog zrakoplova 777X sada odgođen do početka 2020. godine, zbog problema s motorom General Electrica.

Prvi probni let 777X očekivao se već krajem lipnja ove godine.