SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROBLEMI
 
Nestašica jaja u Hrvatskoj
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 01.02.2017. - 08:40:25
ZAGREB - Brojni potrošači upozorili su kako su proteklih dana uzaludno obilazili dućane nekih trgovaca u potrazi za jajima.

U Sparu kažu kako ima određenih problema na tržištu s obzirom na donedavni enormni uvoz jaja u Hrvatsku, pogotovo iz Poljske. No nakon afere sa salmoneloznim poljskim jajima, mnogi dobavljači pušu i na hladno pa su, ističu, trgovci koji su ih preferirali ostali bez dovoljnih količina.

– Mi takvih problema nemamo jer nikada nismo uvozili iz Poljske. Radimo isključivo s hrvatskim proizvođačima Perfom, Pikom, Lunetom, Marijančankom, Vranom i Petričevićem i u svakom trenutku imamo dovoljne količine – objasnili su u Sparu.

A dok neki trgovci izbjegavaju odgovor, Marko Barišić iz osječkog Žita, koje je naš najveći proizvođač jaja, ističe kako su police trgovaca poluprazne i zbog toga što je u tijeku "redovan remont peradarnika". Iza Božića i Nove godine dolazi do zamjene starih za nova jata pa dok nove kokice pronesu treba 30 do 40 dana. No zasad ih je, barem iz Žita, dovoljno i oni uredno isporučuju dogovorene količine trgovcima, kaže Barišić za Večernji list.

Zbog ekstremno niskih temperatura smanjena je i proizvodnja jaja u ekstenzivnim uzgoju na seljačkim gospodarstvima što se može osjetiti i na tržnicama. No ni u Europi trenutačno nema tržišnih viškova, zbog kakvih su naši proizvođači donedavno grcali u problemima i više od 20% proizvodnje davali u preradu za 20-25 lipa po komadu. Trgovci im jaja nisu htjeli platiti po 70-ak lipa pa smo jeli upitna uvozna, koja su se nabavljala po 45 lipa.

– "Remont" je i u Europi, a sve što se nađe viška ide u Južnu Koreju, koju je poharala ptičja gripa – kaže Barišić, a isto potvrđuje i Marko Brajević iz Perfe-Bio. Kad bi imali viškova, i hrvatski bi proizvođači sada profitirali. Izvoz u Koreju preko Španjolaca ide za čak 80 centi po jaju, dok kod kuće ne dobiju ni 10 centi za jaje, upakirano i isporučeno u dućan.

– Naravno da nam su nam onda danas, kad jaja nema dovoljno, prioritet kupci, odnosno trgovci koji su likvidni – kaže Brajević.

Tržište se mora konsolidirati, samo tako hrvatski proizvođači imaju šansu, upozoravaju neki, ističući kako zbog enormnog uvoza danas samo 20 % svoje robe plasiraju pod brendom, a 80 % preko privatnih marki trgovaca na kojima oni beru 20 % marže, a za obje im kategorije plaćaju isto. Tako je i danas kad je, kako kažu, "privid" nestašice – i kad za dva-tri mjeseca bude i 30-40 % jaja više.

Branko Bobetić, direktor Croatiastočara, kaže kako godišnje trošimo oko 650 mil. jaja, oko 155 jaja po stanovniku. Cijena je jedino čime se trgovci rukovode pa uvoz iz godine u godinu raste, osobito s intratržišta EU, na kojemu su Poljaci u 2015. plasirali čak 25 % svojih viškova ili oko 195.000 t jaja. Hrvatska je tako preklani uvezla oko 99 mil. jaja, a lani u prvih 10 mjeseci 5482 tone ili 88 milijuna jaja, što je 11% više nego u istom razdoblju godinu prije.