GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene kvadrata u Njemačkoj padaju, no rastu stanarine

Cijene kvadrata u Njemačkoj padaju, no rastu stanarine
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2024 / 17:17
Autor: SEEbiz
BERLIN - Stanarine u Njemačkoj rastu zbog manjka stambenog prostora u uvjetima visokih troškova gradnje i kredita koji su zakočili građevinski sektor i potražnju, spustivši cijene kvadrata, prema izvješću udruženja banaka.

U prvom tromjesečju stambene nekretnine u Njemačkoj bile su 4,3 posto jeftinije nego u istom razdoblju prošle godine, objavilo je u srijedu udruženje njemačkih banaka Pfandbrief (vdp).

Cijene najma novih stanova porasle su pak za 5,6 posto. Trend rasta najamnina neće popustiti u skorije vrijeme, procjenjuju u udruzi.

"Tržište najma stanova pod ogromnim je pritiskom. Potražnja uvelike nadmašuje ponudu", rekao je izvršni direktor vdp-a Jens Tolckmitt.

Troškovi gradnje značajno su porasli posljednjih godina zbog viših kamatnih stopa na kredite i znatno većih troškova rada i cijena građevinskog materijala.

U takvim je uvjetima broj građevinskih dozvola pao i potražnja je oslabila, što je rezultiralo nižim cijenama stambenog prostora, navodi vdp.

Prema bankarskom udruženju, najviše su pale cijene nekretnina u Muenchenu, za 5,3 posto.

Pad građevinskih aktivnosti istodobno produbljuje nestašicu stanova, podižući daljnji rast najamnina, što bi se moglo nastaviti još neko vrijeme.

Udruga procjenjuje da bi se cijene stambenih nekretnina u dogledno vrijeme trebale stabilizirati, za razliku od onih komercijalnih nekretnina, poput poslovnih zgrada i trgovačkih centara.

Cijene su u tom segmentu pale gotovo 10 posto na godišnjoj razini i još se ne nazire 'dno', kaže čelnik udruge.

Izračuni se temelje na poslovnim podacima više od 700 banaka aktivnih u financiranju nekretnina, a ne na ponudama kupnje i najma koji služe kao osnova statističkom uredu, napominju u vdp-u.

Tagovi: nekretnine, stanovi, najamnine
PROČITAJ I OVO
Prosječni zagrebački kvadrat košta preko 3.000 eura
SVE SKUPLJE
Prosječni zagrebački kvadrat košta preko 3.000 eura
ZAGREB - Podaci oglasnika za nekretnine Indomio.hr i Crozilla.com pokazali su kako je cijena stanova u Zagrebu tijekom ožujka u većini kvartova zabilježila porast mjesečnih vrijednosti. Prosječna oglašavana cijena zagrebačkih stanova porasla je za 0,5 posto, dosegnuvši 3022 eura po kvadratu.
Isplativost kupnje poslovnog prostora
ANALIZA
Isplativost kupnje poslovnog prostora
ANALIZA - Pitanje o tome hoćete li kupiti ili unajmiti uredski prostor često je ključno za uspeh poslovanja, jer odluka koju donesete može imati dugoročne finansijske posledice i stoga zahteva pažljivo razmatranje.
Obujam građevinskih radova 14,6 posto veći nego lani
GRAĐEVINA
Obujam građevinskih radova 14,6 posto veći nego lani
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u ožujku je, prema kalendarski prilagođenim indeksima, bio veći za 14,6 posto nego u istom lanjskom mjesecu, dok je u odnosu na veljaču pao za 0,2 posto, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
U Šestinama će niknuti elitno stambeno naselje
ZA ODLIKAŠE
U Šestinama će niknuti elitno stambeno naselje
ZAGREB - U elitnim zagrebačkim Šestinama grupacija VMD planira izgradnju 13 samostojećih višestambenih zgrada, sudeći prema pismu namjere koje su uputili Gradu Zagrebu, a za očekivati je da bi to mogao biti luksuzan projekt.
U Srbiji je svaki peti stan prazan
CRNA STATISTIKA
U Srbiji je svaki peti stan prazan
BEOGRAD - Na tržištu nekretnina u Srbiji sve je više novih stanova, ali je iz godine u godinu sve više i praznih stanova, pa je tako između posljednja dva popisa, broj privremeno praznih stanova porastao za 34.499 stambenih jedinica, piše magazin Biznis i finansije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE