SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Nejasan ishod američko-kineskih pregovora spustio cijene nafte ispod 61 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.01.2019. - 16:45:02
LONDON - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 61 dolara pod utjecajem nejasnog ishoda američko-kineskih pregovora o trgovini i službenih podataka koji su ponovo usmjerili pozornost na velike američke zalihe.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 60 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 60,84 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 2,48 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 71 cent nižoj cijeni, od 51,65 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 2,38 dolara.

Tržišta je jučer ohrabila nada da će produljeni američko-kineski pregovori o trgovini stišati napetosti između dva vodeća svjetska gospodarstva a potporu cijenama pružila je i smanjena opsrkba iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznica, uključujući Rusiju.

Danas su nade u američko-kineski sporazum splasnule budući da su pregovori završili tek s blago pozitivnim izjavama obje strane.

Vandana Hari iz singapurske konzultantske tvrtke Vanda Insights tako konstatira da su cijene nafte danas pale "jer se činilo da je optimizam koji su tokom tjedna potaknuli američko-kineski pregovori o trgovini okopnio".

Službene izjave nakon završetka trodnevnih pregovora naznačile su skroman napredak ali bez pojedinosti, pojasnila je Hari.

Potporu smanjene opskrbe iz OPEC-a i saveznica neutralizirala je pak tvrdokorno velika američka proizvodnja, koja se u prošlom tjednu zadržala na rekordnih 11,7 milijuna barela dnevno, prema izvješću vlade u Washingtonu.

Povećanje proizvodnje dovelo je do bujanja zaliha, pa su tako zalihe benzina u prošlom tjednu poskočile za 8,1 milijun barela, pokazuju službeni podaci.

"Vjerujemo da je samo pitanje vremena kada će raspoloženje na tržištu ponovo diktirati stvarni ili percipirani odnos ponude i potražnje, koji uključuje i razinu zaliha i podatke o proizvodnji i o potražnji", izjavio je Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 58,24 dolara, što znači da je porasla 2,13 dolara u odnosu na prethodni radni dan.