GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nakon preuzimanja SKB-a, Csanyi najavljuje skok na vrh i ulaganje u Emoniku

Nakon preuzimanja SKB-a, Csanyi najavljuje skok na vrh i ulaganje u Emoniku
OTP
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.01.2020 / 15:08
Autor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
LJUBLJANA - Nakon stjecanja SKB banke, mađarska bankarska grupa OTP planira dalje širenje na slovenskom tržištu. Želi rasti organski kao i kroz nove akvizicije kada se ukaže prilika. Prvi čovjek OTP banke Sandor Csanyi na tiskovnoj je konferenciji u Ljubljani ocijenio da bi banka mogla dostići čak 25 do 30 posto tržišnog udjela.

Predstavljajući novog vlasnika SKB banke - OTP ju je prošle godine kupio od francuske grupacije Societe Generalea - rekao je da je dolazak na slovensko tržište bila "dugogodišnja želja" jedne od većih bankarskih grupacija u jugoistočnoj i istočnoj Europi.

Jedan od najmoćnijih mađarskih ekonomista otkrio je da su prije postupka pokušali kupiti Novu KBM u procesu privatizacije, bili su i u igri za kupnju Abanke od države, a uspjeli su i sa SKB bankom, za koju smatra da je jedna od boljih banaka na tržištu.

Csanyi vjeruje da se SKB može organsko povećati sa svog četvrtog mjesta na tržištu, ali također je zainteresiran za kupnju druge banke kada se ukaže prilika. Ne postoje precizni planovi koliko banaka u Sloveniji bi željeli kupiti, ali Csanyi je procijenio da bi na malom bankarskom tržištu poput slovenskog banka mogla dosegnuti tržišni udio od 25 do 30 posto.

U 2018. godini njegov tržišni udio u ukupnoj imovini iznosio je osam posto, a tržišni udio NLB-a kao najveće banke u zemlji dosegao je gotovo 23 posto.

Prema njegovim riječima, OTP je vrlo aktivan u financiranju projekata, pa tako i u Sloveniji. S tim u vezi potvrdio je da će investicijska kompanija za prodaju nekretnina unutar grupe uložiti u privatni dio projekta Emonika u ljubljanskom željezničkom kolodvoru. Nada se da će ulaganje u projekt, koji je zbog raznih komplikacija neispunjen više od desetljeća, započeti ove godine.

Također bi se moglo uložiti u projekte javne infrastrukture ako se za to ukaže prilika, dodao je Csanyi.

Direktorica SKB banke Anita Stojčevska naglasila je da je OTP grupa strateški vlasnik s dugoročnom vizijom razvoja koja će omogućiti Banci provedbu svoje strategije na tržištu. Nakon pristupanja OTP grupi, SKB je zadržao naziv i promijenio svoj logotip i boje.

"Novi vlasnik omogućit će banci stabilnost, dugoročni rast i uspješno poslovanje", vjeruje ona.

Ona još nije željela komentirati rezultate tijekom cijele godine u 2019. godini, ali rekla je da bi bili vrlo dobri, posebno s obzirom na trenutačno razdoblje niskih kamatnih stopa i još uvijek jaku konkurenciju na tržištu, te u svjetlu potrošačkih i stambenih kredita Banke Slovenije.

Prema Stojčevskoj, SKB ima 10% udjela u kreditima i gotovo 14% u stambenim kreditima. U međuvremenu, udjel na tržištu gotovinskih depozita kreće se oko devet posto. Drugi važan igrač na tržištu je SKB Leasing, gdje je OTP također jak igrač. Banka želi poboljšati kanale za e-trgovinu i mobilno bankarstvo. Za sada nemaju ambicije povećavatii broj podružnica, ali razmatraju daljnju promjenu njihova modela.

Tagovi: Sandor Csanyi, OTP banka, SKB banka, Emonika, Anita Stojčevska
PROČITAJ I OVO
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
TRŽIŠTE
Dionice Zabe dobro se drže i nakon isteka prava na dividendu
ZAGREB - U utorak je isteklo pravo na dividendu Zagrebačke banke. U usporedbi s cijenom na zatvaranju, dionica je pala za 5,4%, što je manje od dividendnog prinosa od 7,5%.
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
PROMJENE
Sjedište udruženih banaka Nove KBM i SKB u vlasništvu OTP-a bit će u Ljubljani
LJUBLJANA - Mađarska banka OTP, koja je od veljače prošle godine vlasnik SKB banke i Nove KBM, planira spajanje banaka u drugoj polovici ove godine.
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
OČEKIVANJA
Raiffeisen očekuje zahtjev ECB-a za ubrzanjem odlaska iz Rusije
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) priopćila je kako očekuje zahtjev europskih regulatora za ubrzanje zatvaranja poslovanja u Rusiji.
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
KREDITIRANJE
Gotovinski krediti rasli najjače od ožujka 2019.
ZAGREB - Snažan rast kredita kućanstvima započet prošle godine nastavljen je i u prvim mjesecima ove godine, "pri čemu je zamjetan pojačan rast gotovinskih nenamjenskih kredita", priopćio je HNB.
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
KREDITI
HPB kredit - Nove kamate za ostvarenje životnih planova
Gotovinski nenamjenski kredit HPB-a uz fiksne kamate od 4,95 % godišnje (EKS 5,96 %) osmišljen je za financiranje svih važnih životnih potreba i želja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE