SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INFLACIJA
 
Najniža stopa inflacije u posljednje tri godine
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 16.10.2013. - 13:25:11
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj u rujnu ove godine bile su za 1,1 posto veće nego u istom lanjskom mjesecu, što je najniža razina inflacije u nešto više od tri godine, pokazuju danas objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). To je znatno usporavanje rasta, s obzirom da je u kolovozu njihov godišnji rast iznosio 1,9 posto.
To je i najniža godišnja stopa inflacije još od kolovoza 2010. godine, kada je iznosila 0,9 posto.

"U skladu s našim očekivanjima, u rujnu je nastavljeno usporavanje godišnjeg rasta potrošačkih cijena", navode analitičari Raiffeisenbank Austije (RBA).

Ujedno ističu da je godišnji rast potrošačkih cijena prije svega potaknut rastom cijena prehrambenih proizvoda, iako je utjecaj rasta cijena zbog suše u prošlogodišnjem srpnju i kolovozu djelomično ublažen.

Tako su cijene prehrane porasle za 2,6 posto na godišnjoj razini, što je usporavanje u odnosu na godišnji rast od 4,0 posto u kolovozu. Cijene povrća su pri tome niže za 6,8 posto godišnje. Međutim, razmjerno snažan rast u rujnu su ostvarile cijene mlijeka, sira i jaja (11,1 posto godišnje) te cijene ribe (7,6 posto godišnje).

I utjecaj srpanjskog rasta cijena duhana vidljiv je na potrošačkim cijenama. Cijene duhana su u rujnu bile više za 14,6 posto godišnje, napominju u RBA.

S druge strane, s obzirom da vanjskih pritisaka na cijene energije nema, a iščeznuo je i učinak porasta domaćih cijena energije, cijene energije su u rujnu utjecale na smanjenje inflatornih pritisaka s obzirom da su ukupne potrošačke cijene kada se isključi energija porasle za 1,5 posto godišnje.

"Do kraja godine očekujemo zadržavanje razmjerno niskih stopa inflacije, iako bi rast trošarina na goriva trebao utjecati na indeks potrošačkih cijena. Bez oporavka gospodarstva pritisaka na rast cijena nema. Ipak, u slučaju eskalacije sukoba na Bliskom istoku moglo bi doći do porasta cijena sirove nafte što predstavlja rizik vanjskih inflatornih pritisaka", kažu analitičari RBA.

Po podacima DZS-a, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena na mjesečnoj su razini, u rujnu u odnosu na kolovoz, porasle za 0,6 posto. Rastu cijena na mjesečnoj razini su ponajviše doprinijele cijene odjeće i obuće koje su porasle za 11,1 posto (nova kolekcija odjeće i obuće jesen-zima), dok su s druge strane porast ublažile cijene rekreacije i kulture koje su u rujnu u odnosu na kolovoz pale za 1,0 posto te cijene prehrane i bezalkoholnih pića koje su niže za 0,2 posto.

Potrošačke su cijene u godišnjem prosjeku (razdoblje listopad prošle-rujan ove godine u odnosu na isto razdoblje godine prije) porasle za 3,3 posto.