SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ARHITEKTURA
 
Nagradu Oris Roca primili katalonski arhitekti iz studija RCR Arquitectes
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 14.10.2017. - 22:02:49
ZAGREB - Dani Orisa - tradicionalni međunarodni simpozij arhitekata svoje su 17. izdanje počeli u subotu dodjelom Nagrade Oris Roca uglednim katalonskim arhitektima iz studija RCR Arquitectes koji su ove godine laureati i najprestižnije nagrade u arhitekturi - Pritzkerove nagrade.

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskoga tako je ponovno postala mjesto okupljanja više tisuća arhitekata, a prema neslužbenim podatcima organizatora, arhitekti su stigli iz 14 zemalja kako bi čuli izlaganja svojih uglednih kolega i razmijenili mišljenja o najnovijim kretanjima u arhitekturi.

Dane Orisa pokrenuo je arhitekt Andrija Rusan i oni se od tada održavaju kontinuirano, organizira ih Kuća arhitekture Oris, a nastali su na temelju početnih uspjeha časopisa Oris koji kontinuirano izlazi već dva desetljeća kao dvomjesečnik.

Arhitektura nije zanimanje već stanje duha

Simpozij je otvorio predstojnik Ureda predsjednika Vlade Republike Hrvatske Zvonimir Frka-Petešić i zahvalio arhitektu Andriji Rusanu na sve što dugi niz godina radi na promociji arhitekture u Hrvatskoj o čemu, istaknuo je svjedoče i 17. Dani Orisa koji svake godine u Hrvatsku dovode neka od najcjenjenijih imena iz hrvatske i svjetske kulture koji obilježavaju kretanja u arhitekturi našega doba, a do sada je ugostio gotovo tri stotine arhitekata i dizajnera iz čitavoga svijeta.

Kao rezultat napora Orisa i Oris kuće arhitekture u Hrvatskoj i susjednim nam zemljama približuju se aktualna arhitektonska zbivanja i tendencije u arhitekturi, dizajnu i kulturi što je uistinu hvale vrijedno, rekao je. Jer, smatra Frka-Petešić, arhitektura nije zanimanje već prije svega, mogli bismo reći, fizionomija nacije ili, kako je to rekao veliki Le Corbusier "arhitektura je stanje duha".

Okupljene su pozdravili i pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković i pročelnica Gradskoga ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Sanja Jerković koja je istaknula važnost Dana Orisa kao mjesta gdje se susreću inovacije, izvrsnost i održivost te postavljaju relevantna pitanja i daju se takvi odgovori.

Šef predstavništva katalonske Vlade u Hrvatskoj Eric Hauck ustvrdio je kako je "arhitektura jedna od najjačih katalonskih ambasadora" . Istaknuo je bitnu povezanost arhitekata poznatoga arhitektonskog ureda RCR Arquitectes s mjestom u kojemu žive i rade. Naime, RCR Arquitectes osnovali su 1988. u katalonskome gradu Olotu Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta, a u tome gradu i danas žive i rade

Huack je posvjedočio kako ga je taj arhitektonski "trio" naučio i jednu važnu životnu lekciju - da ne moraš nikada napustiti svoje mjesto da bi bio globalno prepoznat. To je i Hauckova poruka mladima da svoje talente i znanje koje su stekli diljem svijeta, vrate svojoj domovini.

Pigem i Vilalta primili Nagradu Oris Roca

U Zagreb je na Dane Orisa stiglo dvoje katalonskih arhitekata Carme Pigem i Ramon Vilalat koji su i primili nagradu u ime ureda RCR Arquitectes. Nagradu Oris često sponzoriraju i tvrtke pa tako ona nosi naziv i sponzora, a to je ove godine tvrtka Roca - vodeća svjetska tvrtka za razvoj kupaonskih prostora u svijetu, osnovana prije točno stotinu godina u Barceloni.

Prepoznatljiv dio Nagrade Oris je i staklena piramida glasovitoga portugalskog arhitekta Alvara Size koju je taj "veliki Pritzkerovac" dizajnirao posebno za Oris.

U obrazloženju nagrade, među ostalim, stoji kako "katalonski arhitekti nikada nisu napustili magični vulkanski krajolik Girone, kao što nikada nisu napustili ni svoje prvo bazično arhitektonsko traženje životnih istina i vrijednosti". Dodaje se kako njihovi odgovori na to traženje nisu spektakularne forme, ni raskoš materijala i tehnologije već raskoš tišine i spokoja koja omogućuje iskren autentičan doživljaj svijeta oko nas. Njihovi začudni objekti, stoji u obrazloženju,"sukladni minimalnoj intervenciji u prirodni krajolik stvaraju prije svega atmosferu za život, arhitekturom ne postavljaju granice prema okolišu, već perforiranim i fragmentarnim membranama, ostakljenjima te fluidnim refleksijama postižu sjedinjenje definiranoga ljudskog artefakta i nepredvidljive prirode."

Još nagrada - Rusan primio visoko čileansko odličje

Otvorenje Dana Orisa 17. proteklo je i u znaku dodjele najvišeg odličja Republike Čile "Bernardo O'Higgins" osnivaču Dana Orisa arhitektu Andriji Rusanu koje je dobitniku uručio čileanski veleposlanik u Hrvatskoj Juan Luis Nilo Valledor.

Riječ o najvećemu čileanskom priznanju koje dobivaju stranci za promociju čileanske kulture, a Rusan ju je primio, kako je rekao veleposlanik Nilo Valledor, "radi povezivanju dviju zemalja u važnome području arhitekture i suradnje koju je ustrajno promicao kroz mnogo godina".

Simpozij je nastavljen izlaganjem arhitektice Carme Pigem koja je govorila o bitnim postavkama rada studija RCR Arquitectes, a u dvoranu je unijela, kako je to sažeo moderator Dinko Peračić, "sporo vrijeme nasuprot našem užurbanome svijetu".